Menu
 

Sadalītas "Lielās mūzikas balvas 2018"

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Didzis Grodzs Foto - Didzis Grodzs

Otrdien, 5.martā, Latvijas Nacionālajā operā notika “Lielās mūzikas balvas 2018” pasniegšanas svinīgā ceremonija, kurā tika paziņoti laureāti astoņās kategorijās. Šogad šis prestižais apbalvojums klasiskajā mūzikā tika pasniegts jau 26.reizi.

Balvu pasniegšanas ceremoniju ar uzrunu atklāja Valsts prezidents Raimonds Vējonis, kurš gan sveica mūziķus un klausītājus, gan pieminēja nesen mūžībā aizgājušo ilggadīgo Latvijas Nacionālās operas direktoru, aktieri un režisoru Andreju Žagaru, uzsverot viņa lomu LNO attīstībā un iespējai to iepazīt Eiropā un pasaulē. R.Vējonim bija uzticēts arī pasniegt balvu “Par mūža ieguldījumu”, ko šogad saņēma dziedātāja Maija Krīgena.

Pēc tam visnotaļ sirsnīgā un raitā ceremonijā, kuras vadība jau vairākus gadus ir uzticēta Latvijas Nacionālā teātra aktrisei Ditai Lūriņai-Eglienai un atraktīvajam diriģentam Intam Teterovskim, tika sadalītas balvas vēl septiņās kategorijās, bet pašu ceremoniju krāšņoja mūziķu priekšnesumi, turklāt šogad visi mākslinieki, kas uzstājās, savulaik paši bija vai nu saņēmuši šo prestižo apbalvojumu, vai uz to pretendēja šogad. Savukārt laureāti īsās, sirsnīgās uzrunās pateicās savām ģimenēm par izturību un saviem kolēģiem – par atbalstu un sapratni.

Saņemot balvu kategorijā “Par izcilu sniegumu gada garumā”, valsts kamerorķestra “Sinfonietta Rīga” mākslinieciskais vadītājs Normunds Šnē pauda, ka viņš ar saviem mūziķiem varētu doties karā vai džungļos un teica lielu paldies visai savai komandai, tostarp cilvēkiem, kuru vārdi koncertos parasti netiek nosaukti. Klarnetists un diriģents Guntis Kuzma, kam balva tika kategorijā “Par izcilu interpretāciju” pateicās ģimenei, uzsverot: “Paldies viņiem par izturību, klausoties manus mēģinājumus un ilgstoši spēlētās gammas!”, bet kategorijas “Gada jaunais mākslinieks” laureāte klarnetiste Anna Gāgane atgādināja, ka pats galvenais ir neatlaidīgs darbs un ka aiz uzvaras kādā konkursā slēpjas ne tik veiksmīga piedalīšanās piecos vai sešos citos konkursos.

Savukārt “Latvijas koncertu” direktors Guntars Ķirsis, saņemot balvu kategorijā “Gada koncerts” par pagājušā gada Jūrmalas festivāla atklāšanas koncertu, pauda pateicību gan bērniem un jauniešiem, kuri izturēja atlasi uz Simtgades jauniešu simfonisko orķestri un pēc tam – garos mēģinājumus, gan ģimenēm, kuri viņus izguldīja, gan visiem iesaistītajiem māksliniekiem.

Kategorijā “Gada jaundarbs” “Lielo mūzikas balvu 2018” saņēma Georgs Pelēcis par skaņdarbu “Septiņi Knuta Skujenieka dzejoļi soprānam, klarnetei un klavierēm “Ne gudrība, ne dusmas nenāk prātā”, kura pirmatskaņojums notika 11.augustā Mazajā Mežotnes pilī Pētera Vaska fonda ikgadējā koncertā un kurā piedalījās dziedātāja Evija Martinsone, klarnetists Guntis Kuzma un pianiste Agnese Egliņa

Kategorijā “Gada koncerts” laureāts ir Jūrmalas festivāla atklāšanas koncerts “Dzimuši Latvijā”, kas notika 24. jūlijā Dzintaru koncertzālē (solisti Miks Akots, Daniils Bulajevs, Kalvis Kalniņš, Kristīne Opolais, Vineta Sareika un Ksenija Sidorova, Latvijas Simtgades jauniešu simfoniskais orķestris un diriģents Ainārs Rubiķis. Rīkotājs – “Latvijas Koncerti”).

“Par izcilu sniegumu gada garumā” balvu saņēma kamerorķestris “Sinfonietta Rīga”.

Kategorijā “Gada uzvedums” laureāts ir koncertuzvedums “Zemgales gredzens”, (diriģents Sigvards Kļava, režisors Roberts Rubīns, Latvijas Radio koris un dejotāji Lilija Lipore un Guntis Spridzāns. Rīkotājs – “Latvijas Koncerti”).

“Par izcilu darbu ansamblī” laureāta godā tika klarnetists Jānis Tretjuks.

“Par izcilu interpretāciju” Lielo mūzikas balvu 2018 saņēma klarnetists un diriģents Guntis Kuzma par Ādolfa Skultes Piektās simfonijas atskaņojumu 20.janvārī Lielajā ģildē (kopā ar LNSO) un solopartiju Sebastiana Fagerlunda Klarnetes koncertā, kas notika 5.maijā Latgales vēstniecībā GORS (kopā ar “Sinfonietta Rīga” un diriģentu Normundu Šnē).

 “Gada jaunā mākslinieka” lauri tika klarnetistei Annai Gāganei.

Publikas simpātijas balvas ieguvējs tika noskaidrots balsojumā portālā “Delfi”. Visvairāk punktu ieguva LMB 2018 kategorijas “Gada uzvedums” nominants – koncertizstāde “Kalpotājs. Blumbergs. Kamēr…”, diriģents Jānis Liepiņš, režisors Viesturs Kairišs.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.