Menu
 

EP atbalsta ES līguma 7. panta piemērošanu Ungārijai

  • Autors:  LETA--DPA/AP/REUTERS

Eiropas Parlaments (EP) trešdien atbalstījis sankciju procedūras ierosināšanu pret Ungāriju par Eiropas Savienības (ES) pamatvērtību un likuma varas apdraudēšanu.

Balsojuma pamatā bija ziņojums, kas sagatavots Judītes Sargentīni vadībā. Viņa pārstāv Nīderlandes partiju "Zaļie kreisie" ("GroenLinks"), kurā apvienojušies kādreizējie komunisti un citas galēji kreisās partijas.

Par ES līguma 7. pantā paredzētās procedūras uzsākšanu, kas teorētiski varētu novest pie Budapeštas balsstiesību apturēšanas Eiropadomē, balsoja 448 EP deputāti, 197 balsoja pret, bet 48 atturējās. Vēršanos pret Ungāriju atbalstīja arī daļa deputātu, kas piederīgi Eiropas Tautas partijas (EPP) frakcijai, kurā pārstāvēta Ungārijas premjerministra Viktora Orbāna vadītā konservatīvā partija "Fidesz". EPP ir lielākā EP frakcija, un tieši tās daļējais atbalsts nodrošināja nepieciešamo divu trešdaļu vairākumu.

Orbāna valdība jau gadiem ilgi tiek kritizēta par vēlēšanu sistēmas mainīšanu, mediju brīvības un tiesu sistēmas neatkarības ierobežošanu, par neatbilstošu izturēšanos pret patvēruma meklētājiem un par vēršanos pret nevalstiskajām organizācijām.

Šī ir pirmā reize, kad EP ierosinājis 7. panta piemērošanu. Pagājušā gada decembrī 7. pants pēc Eiropas Komisijas (EK) iniciatīvas tika piemērots Polijai, taču līdz šim Briselei izdevies panākt visai mazu piekāpšanos no Varšavas puses.

Teorētiski 7. panta piemērošana var novest pie attiecīgās dalībvalsts balsstiesību apturēšanas Eiropadomē, taču gan Ungārijas, gan Polijas gadījumā tas ir visai mazticami, jo tam nepieciešams visu pārējo dalībvalstu vienprātīgs atbalsts. Gan Varšava, gan Budapešta atkārtoti ir norādījušas, ka tās izmantos savas veto tiesības, lai bloķētu sankciju vēršanu attiecīgi pret Ungāriju vai pret Poliju.

Reaģējot uz EP trešdienas balsojumu, Ungārijas ārlietu ministrs Pēters Sījārto to jau nosaucis par "sīkmanīgu atriebību" no to politiķu puses, kas atbalsta imigrāciju. "Šodienas Eiropas parlamenta lēmums nav nekas vairāk kā imigrāciju atbalstošo politiķu sīkmanīga atriebība Ungārijai," norādīja Sījārto. "Lēmums tika pieņemts viltus ceļā un pretrunā ar atbilstošajiem Eiropas līgumiem." Viņš piebilda, ka Budapešta tiesiskā ceļā apstrīdēs balsojuma rezultātu, jo tajā, lai panāktu divu trešdaļu vairākumu, nav ņemtas vērā to deputātu balsis, kas atturējās.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.