Menu
 

Dienvidkorejas prezidents: Ziemeļkoreja piekritusi spert konkrētus denuklearizācijas soļus

  • Autors:  LETA--DPA

Ziemeļkoreja piekritusi spert konkrētus soļus denuklearizācijas virzienā, arī veikt kodolobjektu demontāžu, trešdien pēc divu dienu sarunām Phenjanā sacīja Dienvidkorejas prezidents Muns Džēins.

Ar Ziemeļkorejas līderi Kimu Čenunu kopīgā preses konferencē Muns sacīja, ka Kims piekritis ļaut starptautiskajiem ekspertiem sekot līdzi raķešu dzinēju izmēģinājuma objekta un raķešu palaišanas platformu likvidēšanai Sohae, rietumkrastā. Tomēr Ziemeļkorejas galvenā kodolobjekta – Jonbjonas pētniecības centra – slēgšana būs atkarīga no tā, vai atbilstošus soļus spers ASV, sacīja Muns.

Abas valstis vienojušās iesniegt kopīgu pieteikumu 2032. gada vasaras olimpisko spēļu rīkošanai, sacīja Muns. "Mēs atjaunosim normālu dzīvi," viņš uzsvēra.

Muns un Kims šogad tiekas jau trešo reizi. Iepriekšējās tikšanās notika aprīlī un maijā. Televīzija tiešajā ēterā pārraidīja kadrus, kuros redzams, kā līderi paraksta vienošanos. Arī aizsardzības ministri parakstīja vienošanos par militārās spriedzes samazināšanu Korejas pussalā.

Ziemeļkoreja un Dienvidkoreja vienojušās līdzās pamatīgi nocietinātajai robežai izveidot buferzonu un lidojumiem slēgtu zonu, paredz militārā vienošanās, kas tika parakstīta trešdien. Abas puses piekritušas šajās zonās, sākot ar 1. novembri, apturēt artilērijas manevrus un lauka manevrus, vēsta Dienvidkorejas ziņu aģentūra "Yonhap". Pateicoties lidojumu aizliegumam robežzonā, puses varēs izvairīties no netīšiem incidentiem, vēsta "Yonhap".

Abas puses arī vienojušās noteikt buferzonu Dzeltenajā jūrā, kur būs aizliegtas šaušanas mācības un flotes manevri. Abas Korejas piekritušas "atbrīvoties no visām briesmām, kas var izraisīt karus pussalā", Muns sacīja preses konferencē, piebilstot, ka "pilnīga denuklearizācija notiks nemaz ne tik tālā nākotnē". Kims savukārt sacīja, ka gribētu "drīzumā" apmeklēt Seulu.

Dienvidkorejā februārī notikušās ziemas olimpiskās spēles iezīmēja zināma atkušņa sākumu līdz šim izolācijā dzīvojušās Ziemeļkorejas attiecībās ar ārpasauli, arī kaimiņvalsti Dienvidkoreju un ASV. ASV prezidents Donalds Tramps un Kims samitā Singapūrā 12. jūnijā parakstīja kopīgu dokumentu, kurā Ziemeļkoreja apņēmusies "strādāt Korejas pussalas pilnīgas denuklearizācijas virzienā".

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.