Menu
 

ASV uzbrukumā sinagogai nošauti 11 cilvēki

  • Autors:  LETA-AFP/BBC

ASV pilsētā Pitsburgā sestdien bruņots vīrietis atklājis uguni sinagogā, nogalinot 11 un ievainojot sešus cilvēkus, paziņojušas amatpersonas.

Notikuma vietā ieradušies policisti, kas aizturējuši uzbrucēju - tas ir 46 gadus vecais Roberts Bouerss, kurš internetā publicējis antisemītiskus rakstus. Viņš bijis bruņots ar automātisko šauteni un trim īsstobra ieročiem.  Pēc aizturēšanas uzbrucējs nogādāts slimnīcā, jo policisti aizturēšanās laikā viņu sašāvuši.

Ievainoto vidū ir četri policisti, kurus sašāvis Bouserss. Starp nogalinātajiem un ievainotajiem nav bērnu.

Uzbrukums noticis neilgi pirms plkst. 10 (17 pēc Latvijas laika), kad Dzīvības koka draudzes sinagogā norisinājusies jaundzimušā vārda došanas ceremonija. Atklājot uguni, Bouerss kliedzis: "Visiem ebrejiem jāmirst!"

Prokuratūra paziņojusi, ka Bouersam izvirzītas 29 apsūdzības, tostarp 11 apsūdzības slepkavībā un 11 apsūdzības reliģisku darbību traucēšanā, kas izraisījusi nāvi. Par šīm apsūdzībām var piespriest nāvessodu.

ASV prezidents Donalds Tramps šo uzbrukumu nodēvējis par nelietīgu masu slepkavību.

'Šis ļaunais antisemītiskais uzbrukums ir vērsts pret mums visiem," sacījis Tramps Kongresa starpvēlēšanu kampaņas mītiņā Ilinoisas štata Mērfisboro pilsētā.

"Mums ir jābūt kopā ar saviem ebreju brāļiem un māsām, lai sakautu antisemītismu un uzvarētu naida spēkus," uzsvēris ASV prezidents.

Pieminot uzbrukuma upurus, Tramps licis līdz trešdienai nolaist pusmastā valsts karogus pie Baltā nama un citām federālās nozīmes sabiedriskajām ēkām.

ASV prezidents arī paziņojis, ka apmeklēs Pitsburgu.

Reaģējot uz uzbrukumu, ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs aicinājis uz vienotu fronti pret spēkiem, kas pārstāv rasismu, antisemītismu, islāmofobiju un citas naida formas.

Savukārt Vācijas kanclere Angela Merkele nodēvējusi uzbrukumu Pitsburgā par akla antisemītiska naida izpausmi, bet Izraēlas premjerministrs Benjamins Netnjahu - par šausminošas antisemītiskas nežēlības aktu.

Lai tiktos ar vietējās ebreju kopienas pārstāvjiem, uz Pitsburgu plāno doties Izraēlas diasporas ministrs Naftali Bennets.

Bouerss publicējis antisemītiskus rakstus sociālajā tīklā "Gab.com", kurā tiek izplatītas konspirācijas teorijas. Viņa profilu, kura darbība tagad apturēta, ievadījis citāts, kurā teikts, ka "ebreji ir sātana bērni".

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.