Menu
 

Japāna ievieš likumu par ārvalstu viesstrādnieku uzņemšanu

  • Autors:  LETA--AFP

Japānas premjerministra Sindzo Abes valdošā koalīcija sestdienas rītā ieviesa likumu, kas paredz uzņemt valstī lielāku skaitu ārvalstu viesstrādnieku, lai risinātu hroniska darbaspēka trūkuma problēmu.

Likums tika ieviests pēc tam, kad to apstiprināja parlamenta augšpalāta, neraugoties uz opozīcijas partiju paustu kritiku pēc šī likuma pieņemšanas parlamenta apakšpalātā novembra beigās. Abas parlamenta palātas kontrolē Abes valdošā koalīcija.

Saskaņā ar šī likuma noteikto jaunu sistēmu valdība plāno uzņemt uz pieciem gadiem līdz 345 000 strādnieku būvniecībā, pārtikas rūpniecībā, slimnieku kopšanā un citās nozarēs. "Mūsu mērķis ir to sākt nākamā gada aprīlī, jo mums vajag ātri uzsākt jauno sistēmu, lai tiktu galā ar pašreizējo darbaspēka trūkumu," Abe ceturtdien paziņoja parlamentā.

Opozīcijas partijas tomēr apgalvoja, ka jaunais likums neņem vērā jauna ārvalstu darbaspēka potenciālo ietekmi uz Japānas sabiedrību un neaizsargā ārvalstu viesstrādnieku tiesības. Mēģinot bloķēt tā pieņemšanu, opozīcijas partijas ierosināja izteikt neuzticību Abem un tieslietu ministram Takasi Jamasitam, bet valdošā koalīcija noraidīja šos ierosinājumus parlamentā.

Šis likums ļauj ārvalstu pilsoņiem ar kvalifikāciju nozarēs, kurās ir smags darbaspēka trūkums, iegūt vīzas uz pieciem gadiem, bet tas neļauj viņiem atvest līdzi savas ģimenes.

Ārvalstu viesstrādnieki tādās jomās, kur vajadzīga lielāka kvalifikācija un jānokārto grūtāks japāņu valodas tests, varēs saņemt vīzu, kuru būs iespējams pagarināt uz nenoteiktu laiku, un viņi varbūt šādi iegūs pastāvīgas uzturēšanās tiesības un varēs atvest savu ģimeni.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.