Menu
 

Laikraksts: Ar Krievijas magnātu saistīts uzņēmums caur Igaunijas "Swedbank" pārskaitījis 1,4 miljardus eiro

  • Autors:  LETA/BNS

Viens no pasaulē lielākajiem ogļu tirdzniecības uzņēmumiem "Carbo One", ar kuru neoficiāli saistīts Krievijas miljardieris Iskanders Mahmudovs, caur kontiem Igaunijas "Swedbank" pārskaitījis 1,4 miljardus eiro, trešdien ziņo Igaunijas laikraksts "Postimees".

Atsaucoties uz Zviedrijas sabiedriskās televīzijas SVT žurnālistu veiktās izmeklēšanas datiem, laikraksts vēsta, ka Kiprā reģistrētais "Carbo One", kura oficiālais īpašnieks ir Dovronbeks Ibragimovs, uz kontiem, kas saistīti ar Mahmudovu, pārskaitījis vismaz 1,4 miljardus eiro.

Pēc žurnālistu izmeklēšanas datiem, Mahmudovs un "Carbo One" pārskaitījuši lielas summas caur vismaz 20 kontiem bankā "Swedbank". SVT norāda, ka katram no šiem kontiem bijušas naudas atmazgāšanas pazīmes, piemēram, no tiem veikti pārskaitījumi uz tādās ārzonās kā Britu Virdžīnu salas vai Beliza reģistrētām kompānijām. Vairākas no šīm kompānijām pārstāvējusi skandalozā Panamas juridiskā firma "Mossack Fonseca".

Pārskaitījumi no 2007. līdz 2015.gadam veikti uz kontiem Dānijas bankā "Danske Bank", kas tagad iesaistīta plašā naudas atmazgāšanas skandālā.

Tomēr liela daļa ar "Carbo One" saistīto pārskaitījumu bijušas transakcijas starp kompānijām, kas veikušas reālu uzņēmējdarbību, norāda "Postimees".

"Postimees" raksta, ka 2009.gadā "Swedbank" sākusi pārbaudīt visus klientus nerezidentus. Trīs gadu ilgās pārbaudes rezultātā banka atteikusies no vairāk nekā 350 klientiem, tomēr nav pārtraukusi sadarbību ar "Carbo One", kas nodarbojusies ar reālu biznesu - ogļu tirdzniecību.

Pēc žurnāla "Forbes" datiem, Mahmudova īpašumu vērtība ir 7,3 miljardi ASV dolāru.

Iepriekš vēstīts, ka Zviedrijas sabiedriskās televīzijas SVT pētnieciskās žurnālistikas programma "Uppdrag granskning" ("Misija - izmeklēšana") ziņojusi par aizdomām, ka starp "Danske Bank" un "Swedbank" Baltijas struktūrvienībām laikā no 2007. līdz 2015.gadam plašā apmērā un sistemātiski notikuši aizdomīgi pārskaitījumi, kuru kopējā summa sasniegusi vismaz 40 miljardus Zviedrijas kronu (3,8 miljardi eiro). Aptuveni 50 klientu skaitā bijušas ārzonas kompānijas un korporatīvie klienti, kas neveic reālu uzņēmējdarbību.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.