Menu
 

Francijā sākušās "dzelteno vestu" protestu dalībnieku aizturēšanas

  • Autors:  LETA/AFP/AP/DPA

Par spīti asajai varasiestāžu retorikai un ārkārtīgi spēcīgajai policijas klātbūtnei, Parīzes un citu Francijas pilsētu ielās sestdien atkal izgājuši tūkstošiem "dzelteno vestu" kustības aktīvisti.

Raidorganizācija "Franceinfo" ziņo, ka Parīzē vienlaikus notiek vairākas demonstrācijas.

Viena no tām sākusies Danfera-Rošo laukumā galvaspilsētas dienvidos, ļaudīm dodoties uz Parīzes ziemeļos esošo Monmartru.

"Dzelteno vestu" aktīvisti sociālajos medijos aicinājuši cilvēkus pulcēties arī Trokadero laukumā, otrpus Sēnai iepretī Eifeļa tornim, un Republikas laukumā.

Policija Parīzē līdz šim jau aizturējusi 51 cilvēku un 29 cilvēkiem uzlikusi naudassodus.

Veiktas arī 4688 "preventīvas pārbaudes".

Ziņas par aizturētajiem saņemtas arī no Nicas, kur policija izklīdinājusi vairākus simtus demonstrantu, kas pulcējās centrālajā laukumā.

Kā ziņots, varasiestādēm cenšoties nepieļaut pagājušās nedēļas nogalē pieredzēto grautiņu atkārtošanos, Parīzes un citu Francijas lielāko pilsētu ielās izvietoti tūkstošiem policistu.

Varasiestādes aizliegušas demonstrācijas plašās galvaspilsētas rietumdaļas teritorijās, tostarp Elizejas laukos, kur pagājušajā sestdienā tika izdemolēti daudzi veikali un restorāni.

Ap triumfa Arku manāmi vairāki desmiti policijas spēkratu, arī bruņumašīnas un ūdensmetēji.

Ja neņem vērā kārtības sargu klātbūtni, Elizejas lauki šobrīd ir tukši.

Pie aizvirtņiem segtajiem skatlogiem patrulē policisti, un ielās kārtības sargi pārbauda garāmgājēju somas.

Pieejas Konkordijas laukumam pie prezidenta pils un Nacionālās sapulces ir pilnībā slēgtas, bet gaisā virs galvaspilsētas riņķo divi policijas bezpilota lidaparāti.

Bankas un citi uzņēmumi daudzviet Parīzē ir slēgti, un to logus aizsargā no dēļiem sanagloti vairogi. Savas sestdienas stundas atcēlusi arī daļa skolu.

Demonstrāciju aizliegums ir spēkā arī Tulūzā, Bordo, Dižonā un Rennā, kā arī Nicas centrā, kur nedēļas nogalē paredzēta prezidenta Emanuela Makrona tikšanās ar savu ķīniešu kolēģi Sji Dzjiņpinu.

Valdība sabiedrisko ēku apsargāšanā atkal iesaistījusi armiju, atbrīvojot 6000 policistu kārtības uzturēšanai Parīzes ielās.

Taču valdības rīcība izpelnījusies asu opozīcijas kritiku, brīdinot Elizejas pili, ka tā spēlējas ar uguni.

Tomēr Makrons piektdien noraidīja opozīcijas partiju kritiku, uzsverot, ka armija neesot pārņēmusi policija funkcijas.

Savukārt daļa "dzelteno vestu" līderu sestdien sociālajos tīklos izplatījusi aicinājumus saviem atbalstītājiem saglabāt savaldību un nepakļauties galēji kreiso vai labējo radikāļu provokatoriem, kas vēlas izraisīt vardarbību.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.