Menu
 

Slovākijas parlaments noraida Stambulas konvenciju

  • Autors:  LETA/AFP

Slovākijas parlaments piektdien noraidījis Stambulas konvenciju, konservatīvo deputātiem uzsverot, ka tā ir pretrunā ar valsts konstitūcijā noteikto laulību definīcijai.

Slovākijā 2014.gadā tika pieņemti konstitūcijas grozījumi, kas laulību definē kā savienību starp vīrieti un sievieti, līdz ar to viendzimuma laulības šajā valstī faktiski ir aizliegtas.

Eiropas Padomes Stambulas konvenciju, kuras mērķis ir novērst vardarbību pret sievietēm, līdz šim ratificējušas 34 valstis, tostarp 21 Eiropas Savienības (ES) valstis.

Lai gan konvencijā nav konkrēti minētas viendzimuma laulības, Slovākijā daudzi bažījas, ka tā apdraudēs tradicionālo ģimenes struktūru.

Slovākijas deputāti ar 101 balsi par un 28 pret pieņēma deklarāciju, kas aicina valdību apturēt Stambulas konvencijas ratificēšanas procesu. Divi deputāti no balsošanas atturējās.

Pret konvencijas ratificēšanu stingri iestājās Slovākijas valdošās koalīcijas partnere Slovāku Nacionālā partija (SNS), apgalvojot, ka konvencijas teksts ir pretrunā konstitūcijai.

"Konstitūcija neatļauj definēt partnerattiecībās tā, kā tās definētas konvencijā," norādīja SNS priekšsēdētāja vietnieks Jaroslavs Paška.

Sieviešu tiesību aizstāvju organizācijas nosodīja parlamenta lēmumu, norādot, ka Bratislava šādi atkāpjas no savām saistībām ievērot cilvēktiesības un Eiropas Savienības (ES) vērtības.

"Tas ir (..) zaudējums visām sievietēm, kas ir vardarbības upuri," sacīja nevalstiskās organizācijas "Progresfem" vadītāja Karīna Jurekova.

"Es joprojām esmu šokā. Tas ir solis, kas saka "nē" Slovākijas proeiropeiskajam kursam," norādīja Bratislavā bāzētās organizācijas "Izvēles iespēja" vadītāja Adriana Mesočoritisova.

"Mēs esam pievienojušies Krievijai un Azerbaidžānai, divām vienīgajām valstīm, kas atteikušās ratificēt šo konvenciju," viņa piebilda.

Mesočoritisova uzsvēra, ka konvencija kļuvusi par upuri dezinformācijai un par priekšvēlēšanu kampaņas instrumentu.

Slovākijā svētdien notiks prezidenta vēlēšanu otrā kārta, kurā sacentīsies liberāli noskaņotā juriste un valdības kritiķe Zuzana Čaputova un valdošās kreisi centriskās partijas "Smer-SD" atbalstītais karjeras diplomāts un pašreizējais Eiropas Komisijas (EK) viceprezidents Marošs Šefčovičs.

Aptaujas sola uzvaru Čaputovai.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.