Menu
 

Igaunijas Centra partija, EKRE un "Tēvzeme" noslēdz koalīcijas līgumu

  • Autors:  LETA/ERR

Igaunijas Centra partija, nacionālistiskā Konservatīvā tautas partija (EKRE) un nacionālkonservatīvā "Tēvzeme" sestdien noslēgušas koalīcijas līgumu un vienojušās par ministru portfeļu sadali valdībā, lai arī prezidente valdības veidošanu uzdevusi Reformu partijas priekšsēdētājai Kajai Kallasai.

Prezidente Kersti Kaljulaida piektdien nominēja premjerministra amatam Kallasu, uzdodot viņai izveidot jauno valdību.

Kallasai 14 dienu laikā jāizklāsta parlamentam valdības veidošanas principi un jāsaņem deputātu atbalsts.

Reformu partijas līdere paziņojusi, ka piedāvājumu pieņem un cer ar šo uzdevumu tikt galā nedēļas laikā.

Kā ziņots, 3.martā notikušajās vēlēšanās Igaunijas parlamentā, kurā ir pavisam 101 vieta, liberālā Reformu partija ieguva 34 deputātu vietas, Centra partija - 26 vietas, populistiskā un nacionālistiskā Konservatīvā tautas partija (EKRE) - 19 vietas, nacionālkonservatīvā "Tēvzeme" - 12 vietas un Sociāldemokrātiskā partija (SDE) - 10 vietas.

Reformu partija pēc vēlēšanām uzaicināja Centra partiju sākt sarunas par valdības veidošanu, taču Centra partija šo priekšlikumu noraidīja. Pēc tam Reformu partija paziņoja, ka ir gatava sākt sarunas ar "Tēvzemi" un SDE, taču uzaicinājumu pieņēma tikai SDE.

Savukārt Centra partija nolēma uzaicināt sākt sarunas par valdības veidošanu EKRE un "Tēvzemi", abas šīs partijas centristu piedāvājumu pieņēma un sāka sarunas, sestdien vienojoties par koalīciju.

Neraugoties uz trīs minēto partiju koalīcijas sarunām, Kallasa iepriekš solījusi nākt klajā ar plānu par alternatīvu valdības sastāvu, cerot uz sociāldemokrātu atbalstu.

"Domāju, ka mēs kopā ar Sociāldemokrātisko partiju spēsim piedāvāt daudz tādu ideju, kuras varētu rast atbalstu arī Centra partijas un "Tēvzemes" biedru rindās," viņa paziņojusi.

Kaljulaida ceturtdien parlamentā izteicās, ka nedomā iejaukties Rīgikogu lēmumos un nav tiesīga vērtēt, kādu atbalstu deputāti var sniegt tam vai citam premjera amata kandidātam.

Līdzšinējā, premjera Jiri Ratasa vadītā valdība, ko veidoja Centra partija, "Tēvzeme" un SDE, ceturtdien pēc jaunā sasaukuma parlamenta pirmās sēdes paziņoja par atkāpšanos, bet turpinās darbu līdz jauna ministru kabineta izveidei.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.