Menu
 

Aptauja: katrs trešais līdzbraucējs nepievērš uzmanību tam, ka šoferis izmanto mobilo telefonu pie stūres

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

29% līdzbraucēju nepievērš uzmanību tam, ka šoferis izmanto mobilo tālruni auto vadīšanas laikā, jo paļaujas, ka viņš zina, ko dara, liecina mobilo sakaru operatora “Bite” un pētījumu aģentūras “Norstat” veiktās aptaujas dati. 22% aptaujāto mudina autovadītājus ātrāk nolikt mobilo telefonu, jo baidās, ka var notikt ceļu satiksmes negadījums, bet vēl 25% pasažieru piedāvā autovadītājiem palīdzību mobilā telefona izmantošanā, vadot auto, piemēram, lai uzrakstītu ziņu vai piezvanītu un izliktu skaļruni, ievadītu galamērķi mobilajā aplikācijā “Waze” u.tml.

Visbiežāk par mobilo telefonu lietošanu pie stūres autovadītājiem aizrāda gados jauni cilvēki vecumā no 18-29 gadiem, un teju 40% šī vecumposma pārstāvju piedāvā šoferiem palīdzību mobilā telefona lietošanā auto vadīšanas laikā.

Līdzās tam, ka 17% respondentu aizrāda šoferim par mobilā telefona izmantošanu, esot pie stūres, bet neko nedara, lai to novērstu, neliela daļa līdzbraucēju (2%) piekopj īpaši bīstamu praksi. Viņi atzina, ka telefona lietošanas laikā palīdz šoferim “vadīt” automašīnu, brīdinot par sarkano gaismu luksoforā, palīdzot pārslēgt ātrumus u.tml.

 “Ir skaidrs, ka mūsu ikdiena bez tehnoloģijām ir teju neiespējama, tomēr atbildīga to lietošana ir atslēgas vārds tam, kā to darīt drošāk. Mobilo telefonu lietošana auto vadīšanas laikā nav pieļaujama, taču ārkārtas situācijām tehnoloģiju ražotāji cenšas izstrādāt maksimāli drošus un pieļaujamus risinājumus, piemēram, brīvroku sistēmas, mobilās aplikācijas, kas atskaņo ienākošās ziņas vai bloķē konkrētās mobilā telefona aktivitātes, navigācijas sistēmas, kas projicē maršrutu uz vējstikla u.c. Tajā pašā laikā jāatceras, ka robeža starp ārkārtas reizēm, kad nepieciešama mobilā telefona izmantošana pie stūres, un šīs ierīces lietošanu ikdienas nepieciešamībām, ir ļoti trausla. Tāpēc autovadītājos ir jāveicina paradums tehnoloģijas primāri izmantot pirms auto vadīšanas uzsākšanas un pēc tās, nevis braukšanas laikā,” rezumē “Bites” sabiedrisko attiecību projektu vadītāja Una Ahuna-Ozola.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.