Menu
 

Pirms Ziemassvētkiem cilvēki joprojām cērt eglītes Rīgas mežos, kaut arī tas ir aizliegts

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Līdzīgi kā valsts mežu apsaimniekotājs un daudzi privātie mežu īpašnieki SIA "Rīgas meži" laikā pirms Ziemassvētkiem un jaunā gada saskaras ar eglīšu jaunaudžu bojāšanu. Tas nodara nopietnu kaitējumu nākotnes mežam.

Ik gadu, tuvojoties Ziemassvētku laikam, "Rīgas meži" pastiprina mežu, it īpaši jaunaudžu, uzraudzību, tomēr cilvēku skaits, kas nezināšanas dēļ zāģē sev eglīti jaunaudzēs, ir tik liels, ka uzņēmuma mežniecībām un Meža apsardzības daļai pietrūkst resursu, lai visas jaunaudzes no postītājiem nosargātu, informē SIA "Rīgas meži" valdes loceklis Edgars Vaikulis.

Tādēļ uzņēmumā atgādina, ka Rīgas pilsētai piederošajos mežos eglītes cirst vai zāģēt nedrīkst! Rīgai piederošajos mežos egļu ir maz, to īpatsvars nesasniedz 10%, un tās ir galvenokārt cilvēka roku stādītas, daudzu gadu garumā koptas, pirms tam no sēkliņai līdz stādam vairāku gadu garumā audzētas stādaudzētavā.

Lielākais iedzīvotāju skaits koncentrējas tieši galvaspilsētā un Pierīgas pašvaldībās. Pat nelielai daļai mājsaimniecību "Rīgas mežu" apsaimniekotajos mežos ļaujot nocirst eglīti, mežam tiktu nodarīts būtisks postījums. Šī iemesla dēļ "Rīgas meži" Rīgai piederošajos mežos Ziemassvētku eglīšu ciršanu aizlieguši vispār, skaidro E. Vaikulis.

Mežā augušās eglītes parasti nav tik skaistas un simetriskas kā tirdzniecības laukumos nopērkamās, kas īpaši audzētas un koptas Ziemassvētku eglīšu plantācijās. Arī "Rīgas mežu" Norupes un Olaines plantācijās tiek audzētas eglītes, kas Ziemassvētku rotāšanas vajadzībām gan būs paaugušās tikai pēc apmēram pieciem gadiem.

"Taču, ja ir vēlme pašam nocirst vai nozāģēt eglīti mežā, jādodas apmēram 50 km ārpus Rīgas, uz "Latvijas Valsts mežu" apsaimniekotajiem mežiem. Bet jāņem vērā, ka arī tajos savām vajadzībām vienu eglīti drīkst nocirst tikai meža ceļu malās, grāvmalēs, uz stigām un zem elektrolīnijām. Jaunaudzēs eglītes cirst nedrīkst neviena īpašnieka mežā!" norāda E. Vaikulis.

SIA "Rīgas meži" lūdz iedzīvotājus, pirms doties meklēt svētku eglītes mežā, noskaidrot, kam šis mežs pieder, un saskaņot egles nociršanu ar meža īpašnieku. Decembrī un janvārī "Rīgas mežu" inspektori un mežsargi turpinās uzmanīt visus Rīgai piederošos mežus. Turklāt atsevišķās mežniecībās pie iebrauktuvēm egļu jaunaudzēs darbojas videonovērošanas kameras.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.