Menu
 

Dānija atceļ lēmumu par Misānes izdošanu DĀR un izdos viņu Latvijai

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Dānijas tiesa ceturtdien apstiprināja Dānijas ģenerālprokurora lēmumu atcelt Latvijas pilsones Kristīnes Misānes izdošanu Dienvidāfrikas Republikai (DĀR) un atzina, ka Misāne jāizdod Latvijai, vēsta aģentūra "Ritzau".

Misānes advokāts Dānijā Henriks Stagetorns aģentūrai LETA apstiprināja, ka Dānijas tiesa ir nolēmusi par labu Misānes izdošanai uz Latviju. Viņš atzīmēja, ka sieviete ir jāizdod Latvijai 20 dienu laikā.

Skaidrojot procedūru, aizstāvis norādīja, ka Dānijas prokuratūra tagad nosūtīs vēstuli Latvijas prokuratūrai, kurai pēc tam ir jānosūta uz Dāniju policijas konvojs, kas Misāni nogādās Latvijā. Viņš arī piebilda, ka DĀR uzsāktais kriminālprocess pret Misāni šobrīd ir iesaldēts. 

Lēmumu par atteikšanos izdod Misāni Āfrikas valstij ģenerālprokurors Jāns Rekendorfs pieņēmis, jo Latvijas Ģenerālprokuratūra pēc jaunu pierādījumu saņemšanas izdeva Eiropas apcietinājuma orderi pret Misāni un nosūtīja Dānijas kompetentajai iestādei aicinājumu viņu izdot Latvijai. 

Tagad Misāne tiks izdota Latvijai, kur viņa atzīta par aizdomās turēto par izvairīšanos no tiesas vai bāriņtiesas nolēmuma, par sveša finanšu instrumenta vai maksāšanas līdzekļa nolaupīšanu un par dokumenta viltošanu.

Ceturtdienas tiesas sēdē Kopenhāgenas pilsētas tiesā Misāne izskatījusi nogurusi, taču atvieglota, vēsta "Ritzau".

Jau ziņots, ka Misāne kopš 2018.gada nogales atrodas apcietinājumā Dānijā, kur viņa tika aizturēta, jo DĀR tiek turēta aizdomās par sava bērna nolaupīšanu, kā arī viņai tiek inkriminēti citi pārkāpumi. Dānija iepriekš bija pieņēmusi lēmumu Misāni izdot DĀR, bet izdošana trīs reizes tika atlikta.

Dānijas tiesa pagājušajā nedēļā nolēma neatbrīvot Misāni no apcietinājuma, kas it kā liecināja, ka viņu varētu izdot DĀR. Pēc Misānes pārstāvju sniegtās informācijas, piektdien tiesā tika vērtēts, vai sieviete būtu atbrīvojama, jo viņa varētu būt jau izcietusi sev piemērojamo sodu, vai arī viņa būtu izdodama tiesāšanai Dienvidāfrikai, kur viņai draud 15 gadu cietumsods par pašas bērna nolaupīšanu un citām apsūdzībām. Dānijas apgabaltiesa piektdien nolēma paturēt Misāni apcietinājumā. Pēc Latvijas pilsones pārstāvju iepriekš paustā, tas faktiski nozīmētu, ka viņu 20.februārī izdotu DĀR.

Latvijas valdība Misānes lietā ir vērsusies ar sūdzību Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT), norādot, ka Dānija nav novērtējusi cilvēktiesību ievērošanas apstākļus DĀR cietumos un citus aspektus. Saistībā ar šo sūdzību Latvija lūdza ECT šajā lietā piemērot pagaidu noregulējumu, nosakot Misānes izdošanas liegumu. ECT trešdien nolēmusi atteikt noteikt šādu liegumu.

Misānes pārstāvji aģentūru LETA iepriekš informēja, ka sieviete 2011.gadā iepazinusies ar DĀR pilsoni un pēc četriem gadiem abiem piedzimusi meita. Taču starp abiem vecākiem sākušies konflikti, kas sākotnēji bijuši finansiāli motivēti. Pēc tam vīrietis vienpusēji nolēmis pārtraukt attiecības un esot sācis vardarbīgi izturēties gan pret Misāni, gan pret abiem ģimenes nepilngadīgajiem bērniem. Baidoties par savu un savu bērnu drošību un dzīvību, 2018.gada maijā Misāne nolēmusi meklēt patvērumu Latvijā, norādīja radinieki. 2018.gada decembrī Misāne devusies darba braucienā caur Kopenhāgenu uz Mozambiku, taču, šķērsojot robežu, viņa aizturēta, jo bijusi Interpola meklēšanā. DĀR bija norādījusi, ka Misāne tiek meklēta par bērna nolaupīšanu. Tagad DĀR sievietei draudot 15 gadus ilgs cietumsods.

Šo lietu tika piedāvāts pārņemt Latvijas prokuratūrai, taču iepriekš tas netika darīts, jo, kā iepriekš skaidroja prokuratūra, Misānei DĀR tiek inkriminētas darbības, kas Latvijā neparedz nozīmīgus sodus, attiecīgi Eiropas apcietinājuma orderi par šīm darbībām nav bijis likumīga pamata pieņemt. Attiecībā uz citu iespējamo Misānes rīcību, kas teorētiski varētu atbilst krāpšanai un dokumenta viltošanai, Latvija, ņemot vērā pierādījumu trūkumu, nevarētu garantēt personas kriminālvajāšanu Latvijā, iepriekš norādīja Latvijas prokuratūrā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.