Menu
 

Visā pasaulē un Latvijā atzīmēs Zemes stundu

  • Autors:  LETA
Attēls: Pasaules Dabas fonds Attēls: Pasaules Dabas fonds

Pasaules Dabas fonds (PDF) un akcijas partneris Latvijā "Tetra Pak" šodien aicina plkst.20.30 piedalīties Zemes stundā savās mājās, izslēdzot vai iespējami samazinot apgaismojumu uz vienu stundu, aģentūru LETA informēja PDF komunikācijas vadītāja Laura Treimane.

Zemes stunda ir viena no lielākajām vides kustībām pasaulē un dalība tajā ir simbolisks rīcība, lai kopīgi paustu atbalstu plašākām pārmaiņām. Treimane stāstīja, ka pasaulē lielākajai vides kustībai pievienosies pašvaldības visā Latvijā, izslēdzot nozīmīgu ēku fasāžu un āra apgaismojumu, un savu atbalstu paudusi arī Valsts prezidenta kanceleja – tiks izslēgts apgaismojums Rīgas pilī un tās teritorijā.

Valsts prezidenta kancelejas vadītājs Andris Teikmanis norāda, ka Zemes stunda ir apliecinājums tam, ka sabiedrība spēj būt solidāra pasaules civilizācijas labuma vārdā, lai mazinātu klimata pārmaiņas un tādējādi saglabātu dabas daudzveidību arī nākamajām paaudzēm. Valsts prezidenta kanceleja atbalsta Zemes stundas akciju, jo tā ir par solidaritāti ar dabu, ko katrs varam īstenot gan individuālā līmenī, mainot savus ikdienas paradumus un samazinot "ekoloģiskās pēdas" nospiedumu, gan nacionālā un globālā līmenī, esot pilsoniski aktīviem un iesaistoties sabiedrībai nozīmīgu klimata jautājumu risināšanā un iniciatīvu atbalstīšanā, skaidroja Teikmanis. 

"Šajā stundā Rīgas pilī, tās dārzā un laukumā tiks izslēgts apgaismojums tik lielā mērā, lai neradītu drošības risku Valsts prezidenta rezidencei. Aicinām arī citas institūcijas par spīti krīzes situācijai valstī neaizmirst par simbolisku rīcību Latvijas ceļā uz klimatneitrālu dzīvesveidu," rosināja Teikmanis.

Katru gadu Zemes stundā piedalās miljoniem cilvēku vairāk nekā 180 valstīs un teritorijās. Izrādot solidaritāti ar tiem, kurus skāris Covid-19 uzliesmojums, daudzas valstis organizēs tiešsaistes Zemes stundas pasākumus, kas tiks pārraidīti visā pasaulē. Bulgārijā notiks tiešsaistes akustiskais koncerts, Itālijā iedzīvotāji aicināti vienoties kopīgā dziesmā, bet Spānijā no balkoniem un logiem tiks spīdināti telefona lukturīši, akcijas pasākumus raksturoja Treimane. Citviet pasaulē kā digitālie pasākumi plānotas mūzikas tiešraižu sesijas "YouTube", jautājumu un atbilžu video sērijas ar viedokļu līderiem, slavenībām, politiķiem un daudzas citas aktivitātes.

Šogad Zemes stundā vairāk nekā 100 pasaulē slaveniem objektiem plāno izslēgt gaismu, lai paustu savu atbalstu kustībai. To vidū ir Eifeļa tornis, Šeiha Zajeda Lielā mošeja, tornis "Tokijas debesu koks", Brandenburgas vārti, Kolizejs Romā, debesskrāpis "Taipei 101", Petronas Dvīņu torņi, Ali Qapu pils, Atēnu Akropole, Viktorijas osta Honkongā un daudzi citi.

Treimane norādīja, ka Rīgā centrālais objekts, kas uz stundu iegrims tumsā, šogad ir Dzelzceļa tilts. Apgaismojumu samazinās Saulkrastos, Kandavā, Ludzā, Augstkalnē, Bauskas, Krāslavas, Preiļu un Kocēnu novadā, Saldus, Ķeguma pilsētas centrā un Pārgaujas novada pagastu centros. 

Jelgavas pilsētā uz pusi tiks samazināta LED gaismekļu gaismas plūsma, kā arī tiks izslēgts dekoratīvais apgaismojums Jelgavas dzelzceļa tiltam. Sigulda akcijā #satiecsevi aicinās atslēgties no interneta un pavadīt laiku kopā ar ģimeni, kā arī izslēgs gaismu tādos objektos kā Siguldas pils kvartāls, Siguldas centrālā stacija un laukums, āra apgaismojumu ēkām "Siguldas devons", Siguldas Valsts ģimnāzija, Siguldas Sporta centrs un Iespēju māja, papildināja PDF pārstāve.

Olainē izslēgs apgaismojumu Mežaparkā, "Spēka vietā", Jaunolaines Sporta namā un citur. Ventspils pilsētas pašvaldība izslēgs apgaismojumu Lielajā laukumā un koncertzālē "Latvija". Savukārt Baltinavas novads Zemes stundā sveču gaismā vai apstākļos, kur netiek izmantots elektroapgaismojums, aicina piedalīties veselīgu kokteiļu recepšu konkursā. 

Jau trešo gadu pēc kārtas Zemes stundas galvenā tematika ir dabas daudzveidības saglabāšana, un šogad tā akcentēta ar aicinājumu parakstīties un pievienoties starptautiskai kampaņai "Balss planētai". 

PDF aicina iepazīties ar desmit ieteikumiem atbildīgai laika pavadīšanai, gaidot un piedaloties Zemes stundas akcijā. Treimane aicina iedvesmoties, dalīties ar šiem ieteikumiem un stāstīt par savu Zemes stundu sociālajos tīklos. Attēli no Zemes stundas notikumiem visā pasaulē reāllaikā tiks augšupielādēti vietnē panda.org/earthhourhive.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.