Menu
 

Ģirģens aicina informāciju par publiskajiem iepirkumiem publicēt oficiālajā valsts interneta vietnē

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Saeimas administrācija Foto - Saeimas administrācija

Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas vadītājs Kaspars Ģirģens vērsies pie Ministru kabineta ar aicinājumu visus ar ārkārtas situāciju saistītos publiskos iepirkumus publicēt speciāli izveidotajā valsts oficiālājā interneta vietnē covid19.gov.lv. Komisijas vadītājs norāda uz augstajiem korupcijas, negodrpātības un publisko līdzekļu izšķērdēšanas riskiem, kādus šobrīd var novērot krīzes aizsegā.

"Jau šobrīd var identificēt atsevišķus iepirkumus, kas tiek veikti krīzes ietvaros, bet par kuriem rodas bažas par sadārdzinātām izmaksām vai neatbilstošu pretendentu izvēle. Šobrīd bez īpaša kontroles mehānisma valsts ir piešķīrusi apjomīgus valsts budžeta līdzekļus situācijas stabilizēšanai un jaunā vīrusa ierobežošanai – tiek iepirktas aizsargmaskas un citi vitāli svarīgi aizsarglīdzekļi, medikamenti, ierīces attālinātām mācībām skolēniem, veidots video saturs mācībām, izglītojoši materiāli un daudzas citas nepieciešamas lietas. Bet vienlaikus šobrīd šim visam procesam pietrūkst caurskatāmības, kas rada augstus korupcijas un nelietderīgi iztērētu publisko līdzekļu riskus," ierosinājumu pamato K.Ģirģens.

Viņš vērsis uzmanību, ka arī krīzes apstākļos nav pieļaujams kontroles un caurskatāmības trūkums valsts un pašvaldību līdzekļu izlietošanā. Latvija var sekot labās prakses piemēriem un publicēt visu informāciju ar valsts un pašvaldību publiskajiem iepirkumiem vienuviet, tādā veidā samazinot iespējamību negodprātīgām rīcībām, kā arī nodrošinot līdzekļu izlietojamības izsekojamību.

Komisija nosūtījusi Ministru kabinetam oficiālu vēstuli un aicina sniegt atbildi par plānotajiem pasākumiem saistībā ar publisko iepirkumu uzraudzību un informācijas publiskošanu līdz šī gada 14.aprīlim.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.