Menu
 

Šogad Latvijā 12 cilvēki guvuši elektrotraumas, viens gājis bojā

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Šā gada pirmajos trīs mēnešos AS “Sadales tīkls” reģistrējusi 12 elektrotraumas lietotāju elektroietaisēs, un diemžēl viens nelaimes gadījums bijis ar letālām sekām. Šobrīd, kad pieaugušie un bērni lielāko daļu sava laika pavada mājās, AS “Sadales tīkls” aicina pastiprināti rūpēties par drošību, jo ikvienu elektrotraumas gadījumu var novērst, bez uzraudzības elektroiekārtu tuvumā neatstājot bērnus, jau laikus pārbaudot mājsaimniecībā esošās elektroiekārtas, kā arī to labošanu uzticot sertificētam speciālistam.

Šogad reģistrētās elektrotraumas gūtas dažādās ikdienas situācijās, piemēram, gludinot veļu; pieskaroties bojātai kontaktligzdai un nedrošam apgaismojuma slēdzim; lietojot audio austiņas, kas pieslēgtas datoram; lietojot metināšanas ierīci; pieskaroties dzirksteļojošiem elektriskā sildītāja vadiem; zemes rakšanas darbu laikā, pārrokot kabeļu līniju, utt. Viens no cietušajiem ir arī četrus gadus vecs bērns, kurš kontaktligzdā ievietoja skrūvgriezi. Elektrotrauma, kas gūta, lietojot nedrošu galda stāvlampu, kādam 76 gadu vecam vīrietim bijusi nāvējoša.

Viena no biežāk pieļautajām kļūdām ir nedrošu elektroierīču iegāde. Diemžēl, meklējot izdevīgākos piedāvājumus, elektroierīces tiek pirktas arī interneta veikalos un no apšaubāmiem ražotājiem. Tas palielina risku iegādāties ierīci, kas izgatavota no lētiem un nekvalitatīviem materiāliem. Taču tieši elektroierīces tehniskais stāvoklis un kvalitāte ir viens no galvenajiem elektrotraumu cēloņiem.

Tas, ka elektroierīce ir jauna vai reti lietota, negarantē drošību, tāpēc regulāri jāpārbauda elektroierīču tehniskais stāvoklis, pārliecinoties, ka tās nav bojātas un ka vadu izolācija ir droša. Elektroinstalācijas vai elektroiekārtu remonts nav jāveic pašiem, bet gan jāuztic sertificētiem speciālistiem, kuri ir eksperti savā jomā un strādā, ievērojot visas drošības prasības. Tikpat svarīgi savest kārtībā iekšējo mājokļa elektroinstalāciju un kontaktligzdas, jo tās tiek lietotas nepārtraukti.

Ņemot vērā, ka bērni un jaunieši šobrīd mācās mājās un bieži vien laiku pavada bez pastāvīgas pieaugušo uzraudzības, AS “Sadales tīkls” aicina atgādināt bērniem un jauniešiem drošības noteikumus, gan lietojot sadzīves elektroierīces, piemēram, tējkannu, elektrisko plīti, tosteri vai mikroviļņu krāsni, gan pavadot brīvo laiku ārpus mājas, elektroapgādes infrastruktūras tuvumā.

Statistika liecina, ka elektrotraumu skaits katru gadu pieaug tieši gada siltajos mēnešos, jo cilvēki kļūst izklaidīgāki un neuzmanīgāki, organizējot pasākumus un aktivitātes dabā. Turklāt sācies dārzu labiekārtošanas un sakopšanas laiks, tādēļ jābūt uzmanīgiem, lietojot dažādus elektriskos rokas instrumentus, kā arī jāatceras, ka elektroierīces, kuras paredzētas lietot mājoklī, nedrīkst izmantot ārpus telpām. Tāpat ir nepieciešams pārbaudīt iekārtas, kas uzglabātas pagrabos vai noliktavās, jo tajās var būt sakrājušies putekļi, ka arī to izolācijas materiāls var būt sabojājies un kļuvis nedrošs.

AS “Sadales tīkls” aicina iedzīvotājus mācīties no citu kļūdām, novērtēt elektrības bīstamību un nebūt pārliecinātiem, ka „ar mani tā nekad nenotiks”, jo nelaimes gadījums var notikt ne tikai ar pašu, bet arī ar tuviniekiem. Elektrodrošība ir jāuztver tikpat nopietni kā drošība uz autoceļiem vai pie ūdenstilpnēm, drošības noteikumi ir paredzēti, lai pasargātu cilvēka dzīvību. Elektrība kļūdas nepiedod, un ikdienas rutīnā katra nepareiza un neuzmanīga rīcība ir risks gūt elektrotraumu. Pērn elektrotraumas lietotāju elektroietaisēs guva 63 cilvēki, to skaitā 15 bērni un jaunieši līdz 18 gadu vecumam. Astoņiem nelaimes gadījumiem ir letālas sekas, un viens no mirušajiem ir bērns.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.