Menu
 

Kristīne Misāne izcietusi saņemto divu mēnešu cietumsodu

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Pirmdien no ieslodzījuma Latvijā tiek atbrīvota Kristīne Misāne, informē tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP).

Prokuratūras preses sekretāre Laura Majevska aģentūru LETA informēja, ka apsūdzētā persona vienojusies ar prokuratūru par sodu.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa ir apstiprinājusi minēto vienošanos un atzinusi personu par vainīgu, sodot ar brīvības atņemšanu uz diviem mēnešiem. Sieviete atzīta par vainīgu par izvairīšanos no tiesas nolēmuma, kas izriet no saskarsmes tiesībām ar bērnu, izpildes, kā arī atzīta par vainīgu dokumenta viltošanā un izmantošanā mantkārīgā nolūkā. Tāpat prokuratūra izbeidza kriminālprocesu daļā par nelikumīgām darbībām ar finanšu instrumentiem un maksāšanas līdzekļiem.

Soda termiņā ieskaitīts apcietinājumā pavadītais laiks ārvalstī un Latvijā no 2020.gada 20.februāra līdz 20.aprīlim. Personai piemērotais drošības līdzeklis - apcietinājums - atcelts sakarā ar soda izciešanu.

Misāne kopš 2018.gada nogales atradās apcietinājumā Dānijā, kur viņa tika aizturēta, jo Dienvidāfrikas Republikā (DĀR) viņai bija inkriminēta sava bērna nolaupīšana un citi pārkāpumi. Dānija jau bija pieņēmusi lēmumu Misāni izdot DĀR, bet izdošana trīs reizes tika atlikta.

Organizējot Latvijas sabiedrības atbalstu un iesaistoties Latvijas valsts iestādēm, tika panākta sievietes izdošana Latvijai. Lai panāktu sievietes izdošanu Latvijai, nevis DĀR, Latvijas likumsargi no Misānes pārstāves saņēma viņas pašrocīgi uzrakstītu vaļsirdīgu atzīšanos iespējamos noziegumos. Ņemot vērā minēto, februāra vidū Rīgas tiesas apgabala prokuratūrā tika ierosināts kriminālprocess un viņa atzīta par aizdomās turēto par DĀR, iespējams, izdarītiem noziegumiem.

Šī lieta tika ierosināta pēc trīs Krimināllikuma pantiem, proti, nolēmuma par aizgādības, aprūpes un saskarsmes tiesībām ar bērnu nepildīšanu, par dokumenta viltošanu un izmantošanu, kā arī par nelikumīgām darbībām ar finanšu instrumentiem un maksāšanas līdzekļiem.

Šajā lietā Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa piemēroja Misānei drošības līdzekli - apcietinājumu, un Latvijas Ģenerālprokuratūrā tika pieņemts Eiropas apcietinājuma lēmums, kas nekavējoties tika nosūtīts Dānijai. Attiecīgi bija pamats pieprasīt sievietes izdošanu Latvijai.

Valsts policijas konvojs marta sākumā Misāni no Dānijas nogādāja Rīgā, kur viņa nonāca Iļguciema cietumā. Atbilstoši tiesas lēmumam, šodien sieviete var tikt atbrīvota.

Misānes pārstāvji aģentūru LETA iepriekš informēja, ka sieviete 2011.gadā iepazinusies ar DĀR pilsoni un pēc četriem gadiem abiem piedzimusi meita. Taču starp abiem vecākiem sākušies konflikti, kas sākotnēji bijuši finansiāli motivēti. Pēc tam vīrietis vienpusēji nolēmis pārtraukt attiecības un esot sācis vardarbīgi izturēties gan pret Misāni, gan pret abiem ģimenes nepilngadīgajiem bērniem.

Baidoties par savu un savu bērnu drošību un dzīvību, 2018.gada maijā Misāne nolēmusi meklēt patvērumu Latvijā, norādīja radinieki. 2018.gada decembrī Misāne devusies darba braucienā caur Kopenhāgenu uz Mozambiku, taču, šķērsojot robežu, viņa aizturēta, jo bijusi Interpola meklēšanā. Misānes pārstāvji apgalvoja, ka DĀR sievietei draudot 15 gadus ilgs cietumsods.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.