Menu
 

Izdota padomju laika arhitektūrai Siguldā veltīta fotogrāmata

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto: www.sigulda.lv Foto: www.sigulda.lv

Šomēnes izdota Niklāva Kadiķa fotogrāmata “Pelēki koki oranžā dārzā. Siguldas padomju tagadne”. Fotogrāmata raksturo padomju laika arhitektūras pamatprincipus, kā arī atklāj kultūrvēsturisko ēku savdabīgo skaistumu un vietu mūsdienu pilsētvidē.

Fotogrāmatas autors Niklāvs Kadiķis ir Siguldas Valsts ģimnāzijas absolvents. Fotoaparātu pirmo reizi rokās paņēmis sešu gadu vecumā, bet aktīvi fotografēšanai pievērsies pēdējos trīs gados, stāsta Siguldas novada pašvaldībā. Tāpat jauno mākslinieku kopš pusaudžu gadiem interesē padomju laika vēsture, tāpēc likumsakarīga ir arī šīs grāmatas rašanās. Vēl īsti nezinot, ar ko tas beigsies, 2019. gada rudenī N.Kadiķis mērķtiecīgi apstaigāja Siguldu un iemūžināja padomju laika arhitektūras liecības – daudzdzīvokļu mājas, garāžas un citas ēkas. Pēc tam N.Kadiķis piedalījās Siguldas novada pašvaldības kultūras projektu finansēšanas konkursā, kurā guva atbalstu un saņēma pašvaldības līdzfinansējumu grāmatas izdošanai.

Sagatavot informāciju fotogrāmatai “Pelēki koki oranžā dārzā. Siguldas padomju tagadne” N.Kadiķim palīdzēja arī citi konsultanti – Siguldas Valsts ģimnāzijas vēstures skolotājas Inta Romanovska un Inese Berga, Turaidas muzejrezervāta galvenā krājuma glabātāja Līga Kreišmane, kā arī “Siguldas Attīstības aģentūras” pilsētvides plānotāja Zane Gatere, informē pašvaldībā.

Apraksts par padomju arhitektūras stilu publicēts gan latviešu, gan angļu valodā un ir kā īpašs veltījums tieši jauniešiem un pilsētas ārvalstu viesiem, kuriem mūsu nesenā pagātne ir mazāk zināma. Tomēr līdz brīdim, kad ikvienam interesentam būs iespējams pāršķirstīt grāmatu un atrast tajā fiksētās ēkas Siguldas ielās un pagalmos, vēl jāpagaida, norāda pašvaldības pārstāvji. Plānots, ka neliela fotoizstāde un grāmatas atklāšanas svētki kultūras centrā “Siguldas devons” norisināsies vasaras izskaņā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.