Menu
 

Autoceļu uzturētājs: Piegružoto ceļmalu sakopšana ik gadu izmaksā vairāk nekā pusmiljonu eiro

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto: www.facebook.com/autoceli Foto: www.facebook.com/autoceli

VAS "Latvijas autoceļu uzturētājs" (LAU) piegružoto ceļmalu sakopšanai ik gadu izlieto vairāk nekā 580 tūkst. eiro, tai skaitā autoceļu nodalījuma joslas sakopšanai 379 tūkst. eiro un sadzīves atkritumu tvertņu apkopei 204 tūkst. eiro. Pēdējo piecu gadu laikā atkritumu savākšanai no valsts autoceļiem ir izlietoti vairāk nekā 2,8 milj. eiro. Ik gadu izmesto atkritumu daudzums ceļmalās nesamazinās, kas liecina par ceļu lietotāju vienaldzīgo attieksmi vides piesārņojuma problēmu risināšanā un atkritumu īpatsvara samazināšanā.

Kā norāda LAU, ja iedzīvotāji atkritumus novietotu tiem paredzētajās vietās – mājsaimniecību noslēgto atkritumu apsaimniekošanas līgumos norādītajās vietās –, tad atkritumu savākšanas izmaksas autoceļu uzturētājs varētu novirzīt lietderīgākiem autoceļu ikdienas uzturēšanas darbiem, piemēram, turpat 260 km grants autoceļu veikt greiderējamās kārtas atjaunošanu, sakārtot autoceļu ūdens atvadi un citus darbus.

Autoceļu nomalēs tiek izmesti plastmasas maisiņi, papīri, dzērienu un ēdienu iepakojumi, pudeles, kā arī iedzīvotāji nereti izmanto iespēju no mājsaimniecību atkritumiem atbrīvoties, tos atstājot pie atkritumu tvertnēm autobusu pieturvietās. Līdztekus tam ceļmalas tiek piegružotas arī ar būvniecības un lielgabarīta atkritumiem – azbesta šīferi, kurus nedrīkst nodot parastā atkritumu poligonā, jo tie ir bīstamie atkritumi, kā arī būvgruži, vecas mēbeles, ledusskapji un televizori, kam savukārt ir paredzēti speciāli nodošanas punkti, stāsta LAU pārstāvji. Uzzināt vairāk par tuvākajiem atkritumu nodošanas punktiem var vietnē www.atkritumi.lv.

Atkritumu tvertnes tiek sakoptas, veicot autoceļu kopšanu: A uzturēšanas klases autoceļiem reizi nedēļā, B – reizi divās nedēļās, bet C uzturēšanas klases valsts autoceļiem – reizi mēnesī. LAU pārstāvji aicina iedzīvotājus saudzīgi izturēties pret vidi, nemēslot ceļmalās un sadzīves atkritumus izvest vai novietot mājsaimniecību noslēgto atkritumu apsaimniekošanas līgumos norādītajās vietās.

LAU pārstāvji arī atgādina, ka autoceļu uzturēšanas darbiem tiešsaistes režīmā var sekot līdzi VAS "Latvijas Valsts ceļi" tīmekļvietnes www.lvceli.lv kartē, kā arī aplikācijā "Waze", kurā iespējams arī informēt par valsts autoceļu stāvokli. Par bīstamām situācijām uz valsts autoceļiem var informēt arī VAS "Latvijas Valsts ceļi" Satiksmes informācijas centru, zvanot pa diennakts bezmaksas tālruni 80005555.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.