Menu
 

Skaļāko korupcijas lietu nodaļas virsprokurora amatā apstiprināts Māris Leja

  • Autors:  LETA
Foto: LETA Foto: LETA

Ģenerālprokuratūras Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas virsprokurora amatā apstiprināts prokurors Māris Leja, kurš līdz šim bija šī amata pienākumu izpildītājs, informēja prokuratūrā.

Gada sākumā pensijā devās Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas virsprokurors Modris Adlers, tāpēc uz vakanto vietu tika izsludināta pieteikšanās. Tajā pieteicās divi šīs nodaļas prokurori – Viorika Jirgena un Juris Juriss.

Prokuratūras preses sekretāre Laura Majevska aģentūrai LETA skaidroja, ka Prokuratūras likums neparedz konkursa rīkošanu uz Ģenerālprokuratūras nodaļas virsprokurora amatu, un tāds arī netika rīkots. Prokuratūrā veikta nodaļas prokuroru aptauja par labāko iespējamo virsprokurora amata kandidātu, un par tadu pārliecinoši atzīts Leja.

"Pieteikšanās uz amata tika izsludināta, lai uzzinātu citus kandidātus, kuri būtu gatavi vadīt nodaļu. Ņemot vērā, ka vēlāk Māris Leja piekrita vadīt nodaļu, viņš kā labākais pretendents uz šo amatu tika apstiprināts virsprokurora amatā," norādīja Majevska. Tikmēr Leja aģentūrai LETA teica, ka sākotnēji viņš nebija līdz ar Jurisu un Jirgenu pieteicies uz virsprokurora amatu. Vēlāk viņam piedāvāts ieņemt virsprokurora amatu, taču tas neesot bijis viegls lēmums.

Virsprokurora amats Lejam paredz arī jaunus darba pienākumus, tomēr tiesās viņš turpinās pārstāvēt valsts apsūdzību līdz šim viņa lietvedībā esošajās lietās, piemēram, Daugavpils domes deputāta Riharda Eigima lietā un tā dēvētajā "Daimler" kukuļošanas lietā. Savukārt daļu uzraudzībā esošās krimināllietas Leja varētu pārdalīt sevis vadītās nodaļas prokuroriem. Lejas uzraudzībā patlaban ir Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā izmeklēšanā esošā būvniecības karteļa lieta un viena no Jūrmalas mēra Gata Trukšņa krimināllietām.

Prokuratūras paziņojumā presei Leja norāda, ka, sākot pildīt virsprokurora pienākumus, viņa prioritātes ir strādāt pie tā, lai samazinātu izmeklēšanas un kriminālvajāšanas termiņus, kā arī uzlabotu procesuālo lēmumu kvalitāti. Tāpat viņš vēlas uzlabot nodaļas kopumā un prokuroru komunikāciju ar plašsaziņas līdzekļiem.

Leja Latvijas prokuratūrā strādā kopš 2000.gada, kad darbu sāka kā Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas prokuratūras prokurors, savukārt laikā no 2001.gada līdz 2005.gadam viņš pildīja Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurora pienākumus. Kā Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurors viņš strādā kopš 2005.gada.

Maģistra grādu tiesību zinātnē Leja ieguvis 2004.gadā. Viņš ir autors arī daudzām publikācijām, kā arī grāmatām "Krāpšanas aktuālie jautājumi Latvijas un ārvalstu tiesībās" un "Krimināltiesību aktuālie jautājumi un to risinājumi Latvijā, Austrijā, Šveicē, Vācijā. Noziedzīga nodarījuma uzbūve; cēloņsakarība; vaina; krimināltiesību normu interpretācija un spēks laikā".

Jau ziņots, ka minētās nodaļas prokurori jau daudzus gadus uztur apsūdzību vai pagaidām veic uzraudzību Latvijā skaļākajās Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja un citu tiesībsargājošo iestāžu iepriekš izmeklētās korupcijas lietās. Šīs nodaļas prokurori uztur apsūdzību vai veic uzraudzību, piemēram, Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča un uzņēmēja Māra Martinsona lietā, tā dēvētajā uzņēmuma "Latvenergo" kukuļņemšanas pamata krimināllietā, tā dēvētajā "Daimler" kukuļošanas lietā, būvniecības karteļa lietā, "Rīgas satiksmes" korupcijas lietā un citās.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.