Menu
 

"Depozīta iepakojuma operators": Piedāvātais depozīta sistēmas regulējums padara tās darbību neiespējamu

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) ir sagatavojusi noteikumu projektu "Depozīta sistēmas darbības noteikumi", kas paredz, ka depozīta iepakojuma pieņemšanas vietās ikvienam būs iespēja nodot arī bojātu iepakojumu jebkādā stāvoklī. Tas padara sistēmas darbību neiespējamu, pauž SIA "Depozīta iepakojuma operators" pārstāvji.

Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Miks Stūrītis norāda: "Priekšlikuma īstenošana novedīs pie nesamērīgiem sistēmas krāpniecības riskiem, neizbēgamas produktu sadārdzināšanās veikalu plauktos, turklāt tā padarītu sistēmu finansiāli neilgtspējīgu un potenciāli novestu pie sistēmas maksātnespējas. Ņemot vērā īso termiņu viedokļu sniegšanai par jauno noteikumu redakciju, ir pamats uzskatīt, ka tie ir netieši mēģinājumi ietekmēt depozīta sistēmas darbību un padarīt to neefektīvu un sabiedrībai dārgu."

"Līdz veiksmīgai depozīta sistēmas ieviešanai 2022.gadā tiks realizēti vairāki starpposmi, tostarp Ministru kabineta noteikumu izskatīšana un apstiprināšana, kas detalizēti paredz, kā sistēma darbosies un kā tā tiks ieviesta. Viens no VARAM sagatavotajiem priekšlikumiem paredz, ka taras nodošanas punktos iedzīvotājiem būs iespēja nodot arī saplacinātu, saspiestu, ķīmiski vai fiziski bojātu iepakojumu, kas varētu ne vien kaitēt sistēmas darbībai, bet arī padarīt to par neiespējamu. Ņemot vērā, ka šāds priekšlikums nav pienācīgi izdiskutēts visā projekta izstrādes laikā, tā negaidītā parādīšanās rosina domāt par konkrētu interešu lobēšanu," atzīmē M.Stūrītis.

Bojāta iepakojuma nodošanas pieeja netiek īstenota nevienā citā pasaules valstī, jo tas paver plašas krāpšanās iespējas, ļaujot saņemt atpakaļ depozītu par iepakojumu, kas neietilpst depozīta sistēmā un par kuru depozīta maksa nav samaksāta. Pirmkārt, tas neizbēgami novedīs depozīta sistēmas operatoru līdz bankrotam un apdraudēs sistēmas pastāvēšanu. Otrkārt, tas uzliks nesamērīgu slogu operatoram nemitīgi izmeklēt neizbēgamos krāpniecības gadījumus saistībā ar sistēmā nodoto neatbilstošo iepakojumu. Diemžēl šāda scenārija iespējamība ir reālistiska Latvijā, ja spēkā stāsies minētie nosacījumi, skaidro M.Stūrītis.

Viņš arī norāda – ražotāju pārstāvji vairākkārt minējuši, ka šobrīd pasaulē nav izstrādāta praksē pārbaudīta tehnoloģija, kas taras pieņemšanas automātiem palīdzētu izvairīties no krāpšanās riskiem, neatpazīstot nodotā iepakojuma formu, svaru un svītru vai QR kodu. "Kā esam novērojuši citās valstīs, šāda sistēma nekur netiek piekopta, jo visiem ir skaidri saprotams, ka tā radītu vairāk kaitējuma, nekā labuma, un ir faktiski neiespējama. Jau pašos sistēmas ieviešanas pirmsākumos galvenais mērķis bija padarīt to efektīvu, taču šī brīža priekšlikums iestājas par pilnīgi pretējo. Ikvienam sistēmā iesaistītajam būtu jāuzdod sev jautājumi par to, vai viņam rūp rezultatīvi augstvērtīga iepakojuma savākšanas rādītāji un galu galā vai viņš grib tīru vidi sev apkārt?" komentē M.Stūrītis.

"Depozīta iepakojuma operatora" pārstāvji aicina lēmuma pieņēmējus vērst uzmanību uz steigā iesniegto priekšlikumu un kritiski izvērtēt tā pamatotību, lai 20 gadus gaidīto depozīta sistēmu būtu iespējams realizēt sabiedrības interesēs un tā būtu finansiāli pamatota un ilgtspējīga.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.