Menu
 

Plāno kompensēt 16 365 eiro par pārvadājumu nodrošināšanu repatriācijas reisu pasažieriem

  • Autors:  LETA
Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Ministru kabinets (MK) plāno segt Autotransporta direkcijas izmaksas 16 365 eiro apmērā par pasažieru pārvadājumu pakalpojumu nodrošināšanu personām, kas ārkārtējās situācijas laikā ieradās no ārvalstīm ar repatriācijas reisiem, liecina valdības kārtība. Autotransporta direkcijas izmaksas plānots segt no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

Satiksmes ministrija skaidro, ka Autotransporta direkcija aptaujāja visus autobusu pārvadātājus, kuri bija gatavi pārvadāt paaugstinātas riska grupas pasažierus. Iespēju pārvadāt šos pasažierus apsvēra pieci no 25 reģionālās nozīmes autobusu maršrutu pārvadātājiem.

Repatriantu pārvadāšanai bija papildu specifika – nezināms, kā arī mainīgs autobusu, maršrutu un pasažieru skaits, spēja reaģēt vienas stundas laikā pēc informācijas saņemšanas un attiecīgi maršruta plānošana, atbilstoša autobusa norīkošana bija jāveic pēdējā brīdī, kā arī nebija zināms kopējais darba apjoms un dienu skaits, kurā jāveic pārvadājumi, bet izbraukšana bija jāorganizē no starptautiskās lidostas "Rīga" uz visiem Latvijas reģioniem. Atbilstoši specifikai no zināmajiem tika uzrunāti pārvadātāji, kuri bāzējas Rīgā (SIA "B-Bus" un AS "Rīgas taksometru parks"). Papildu kapacitātes piesaistīšanai un cenu salīdzināšanai tika uzrunāts vēl viens pakalpojuma sniedzējs – SIA "A.P.Auro".

Pārvadātāja izvēli konkrētās dienas pasažieru pārvadāšanai noteica šoferu un transporta līdzekļu pieejamība, kā arī pakalpojuma cena. Ņemot vērā, ka maršruti bija ļoti dažādi, pakalpojuma salīdzināšanai tika izvēlēts maršruts, kurš bija gandrīz nemainīgs katrā pārvadājumu organizēšanas dienā: lidosta "Rīga"–Latvijas un Lietuvas robežpunkts "Grenctāle". "B-Bus" cena par vienu kilometru bija 1,43 eiro, "Rīgas taksometru parks" cena par vienu kilometru – 1,46 eiro, bet "A.P.Auto" – 1,60 eiro. Turklāt "B-Bus" informēja, ka viņiem ir pieejami tikai četri autovadītāji.

Repatriantu pārvadāšanas nodrošināšanai regulāri tika organizēti vairāk nekā četri maršruti, vienā no gadījumiem konkrētā maršrutā tika nodrošināti divi šoferi vienlaikus, lai izpildītu darba un atpūtas nosacījumus.

Vienīgajā dienā, kad pakalpojumus sniedza "A.P.Auto", tas tika izvēlēts, ņemot vērā sākotnējo informāciju par lielu pasažieru skaitu, kas ieradīsies ar "Tallink" kuģi no Stokholmas. "A.P.Auto" bija vienīgais komersants, kas spēja nodrošināt pārvadājumus maksimāli iespējamajā apmērā, par kādu Autotransporta direkcija tika informēta, un tāpēc "A.P.Auto" savlaicīgi tika izvēlēts kā pakalpojuma sniedzējs šajā gadījumā.

Kopā 64 maršrutos šajā laikā tika pārvadāti 683 repatriācijas reisu pasažieri. Minēto pasažieru pārvadājumu finansēšanai atbilstoši faktiski apmaksātajiem rēķiniem kopumā Autotransporta direkcija iztērējusi pašu līdzekļus 16 365 eiro apmērā.

Kā ziņots, saistībā ar Covid-19 pandēmiju Latvijā no 13.marta līdz 9.jūnijam bija noteikta ārkārtējā situācija, kuras laikā tika slēgta starptautiskā pasažieru satiksme, bet Latvijas valstspiederīgo nogādāšanai atpakaļ tika organizēti repatriācijas reisi.

Autotransporta direkcija ir vienotas valsts politikas realizētāja pasažieru un kravu pārvadājumu jomā. Tās darbība galvenokārt saistīta ar sabiedriskā transporta – pasažieru pārvadājumu ar autobusu un vilcienu – plānošanu, licenču izsniegšanu kravu un pasažieru komercpārvadājumiem un atļauju izsniegšanu starptautisko pārvadājumu veikšanai.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.