Menu
 

Pasažieru skaits vilcienos un reģionālo maršrutu autobusos pirmajā pusgadā samazinājies par 33%

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Vilcienos un reģionālo maršrutu autobusos šogad pirmajā pusgadā pārvadāti kopumā 15,84 miljoni pasažieru, kas ir par 33% mazāk nekā pērn attiecīgajā periodā, informēja Autotransporta direkcijas pārstāve Zane Plone.

Viņa norādīja, ka sarucis ir arī autobusu maršrutu tīkla apmērs, jo, beidzoties ārkārtējais situācijai, visi reisi netika automātiski atjaunoti. Šobrīd katra reisa atjaunošana tiek vērtēta atsevišķi.

Vienlaikus dzelzceļa pārvadājumos maršrutu tīkls saglabājies tāds pats, kāds tas bija pirms ārkārtējās situācijas.

Direkcijā minēja, ka līdz ārkārtējās situācijas izsludināšanai pārvadāto pasažieru skaits vilcienos un reģionālo maršrutu autobusos bija līdzīgs pērnā gada datiem, savukārt ārkārtējās situācijas laikā tas būtiski samazinājās. 

Lielākais kritums šogad pirmajā pusgadā, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn, bija autobusu starppilsētu maršrutos un vietējās nozīmes maršrutos Vidzemes reģionā, kur pasažieru skaits samazinājās par 35%. Rīgas reģionā pasažieru skaits saruka par 34%, Zemgales reģionā - par 33%, Latgales reģionā - par 31%, bet Kurzemes reģionā - par gandrīz 18%. 

Tajā pašā laikā vilcienos pārvadāto pasažieru skaits 2020.gada pirmajos sešos mēnešos samazinājies par 31%, salīdzinot ar pagājušā gada pirmo pusgadu.

Plone atzīmēja, ka kopš maija vidus reģionālo maršrutu autobusos pasažieru skaits pakāpeniski palielinās. Aprīlī, salīdzinot ar attiecīgo mēnesi pērn, pārvadāto pasažieru skaits samazinājās par 68%, maijā - par 58%, bet jūnijā - par 37%. Šobrīd, salīdzinot ar laiku pirms ārkārtējās situācijas, pārvadāto pasažieru skaits vilcienos un reģionālo maršrutu autobusos ir atjaunojies apmēram 75% līmenī. Biežāk iedzīvotāji sabiedrisko transportu izmanto, lai nokļūtu darbavietā, valsts vai pašvaldību iestādēs, tirdzniecības vietās.

Maršrutu tīkla apmērs jeb autobusu nobraukums šogad pirmajā pusgadā samazinājies par 7%, veidojot aptuveni 36,17 miljonus kilometru.

Savukārt maršrutu un reisu skaits šobrīd, salīdzinot ar attiecīgo laika periodu pērn, samazinājies pavisam nedaudz, veidojot 1058 maršrutus un 7498 reisus, kamēr iepriekš bija 1060 maršrutu un 7545 reisi. Šogad pirmajā pusgadā atklāti trīs jauni autobusu maršruti un 220 reisu, taču slēgti divi maršruti un 181 reiss, bet cita veida izmaiņas veiktas 1951 reisā.

Apjomīgākas izmaiņas maršrutu tīklā bija ārkārtējās situācijas laikā, reaģējot uz strauju pasažieru skaita samazinājumu.

Tostarp no 24.marta tika atcelti 16 vilciena reisi, kā arī samazināts vagonu skaits konkrētos reisos. Lielākais dzelzceļa pārvadājumu apmēra samazinājums bija aprīlī, kad vagonkilometru skaits saruka par 8,5%. 

Tāpat kopš 19.marta pakāpeniski tika slēgti aptuveni 1900 autobusu reisu (darbadienās un brīvdienās kopā), bet šobrīd joprojām nav atjaunoti aptuveni 800 reisu. Beidzoties ārkārtējais situācijai, visi autobusu reisi netika automātiski atjaunoti, jo pasažieru skaits joprojām nav atjuanojies līmenī, kāds bija gada sākumā vai šajā pašā laikā pērn. 

Sabiedriskā transporta pakalpojumi reģionālajā maršrutu tīklā tiek nodrošināti ar 1132 autobusiem, kuru vidējais vecums ir 10,66 gadi. Šobrīd 701 autobusā ir iespēja par biļeti norēķināties, maksājot ar bankas karti, savukārt abonementa biļetes pieejamas 640 autobusu maršrutos.

Lai arī ierobežojumi sabiedriskajā transportā no 1.jūlija ir atcelti, Autotransporta direkcija aicina pasažierus, ja tas iespējams, ievērot maksimāli lielu distanci no citiem pasažieriem, ieņemt sēdvietas vispirms pamīšus, iegādāties biļeti internetā, stacijā, autoostā vai autobusā/vilcienā, maksājot ar bankas karti, kā arī, ja autobuss vai vilciens ir piepildīts, lietot deguna un mutes aizsegu.

Autotransporta direkcija ir vienotas valsts politikas realizētāja pasažieru un kravu pārvadājumu jomā. Tās darbība galvenokārt saistīta ar sabiedriskā transporta - pasažieru pārvadājumu ar autobusu un vilcienu - plānošanu, licenču izsniegšanu kravu un pasažieru komercpārvadājumiem un atļauju izsniegšanu starptautisko pārvadājumu veikšanai.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.