Menu
 

Valsts kontrolei bažas par ilgstoši pieļautu nevērīgu attieksmi pret valsts materiālo rezervju plānošanu un finansēšanu

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Valsts kontrole pauž bažas par ilgstoši pieļautu nevērīgu attieksmi pret valsts materiālo rezervju plānošanu un finansēšanu.

Pirmdien publiskotajā Valsts kontroles revīzijas starpziņojumā "Individuālo aizsardzības līdzekļu (aizsargmasku un respiratoru) piegādes process veselības resorā" tiek norādīts, ka valstī kopš 2017.gada nav spēkā esoša Valsts civilās aizsardzības plāna, kurš balstīts uz katastrofu risku novērtējumu un kurā detalizēti būtu noteikti katastrofu pārvaldīšanas pasākumi un to īstenotāji.

Tāpat no šā gada 1.aprīļa nav spēkā esošas valsts materiālo rezervju nomenklatūras un pārbaudes veikšanas laikā vēl notika darbs pie tās izstrādes. Savukārt finansējums veselības resora valsts materiālo rezervju atjaunošanai pēdējo reizi piešķirts 2018.gadā, tādējādi revidenti secina, ka krīzes iestāšanās brīdī tās apjoms neatbilda tobrīd spēkā esošajai valsts materiālo rezervju nomenklatūrai.

"Revidenti izprot, ka tāda mēroga pandēmija kā Covid-19 nebija iepriekš prognozējama, tomēr arī norāda, ka ilgstoši pieļautās nevērīgās attieksmes pret valsts materiālo rezervju plānošanu un finansēšanu dēļ veselības resoram, iestājoties ārkārtējai situācijai, nebija "drošības spilvena", uz ko paļauties, ja izrādītos, ka nozarei nepieciešamos individuālos aizsardzības līdzekļus nav iespējams iegādāties vispār," atzina Valsts kontrolē.

LETA jau vēstīja, ka pirmajā revīzijā par Covid-19 krīzes mazināšanai veltīto līdzekļu izlietojumu Valsts kontrole vērtēja individuālo aizsardzības līdzekļu - aizsargmasku un respiratoru - iegādes procesu veselības resorā laika posmā no marta sākuma līdz aprīļa sākumam, kad to pārņēma aizsardzības resors.

Revidenti secinājuši, ka veselības resora veikto aizsardzības līdzekļu piegāžu procesā vairākos gadījumos ir notikusi vienpersoniska lēmumu pieņemšana, trūcis atklātības, skaidrojot piegādātāju vērtēšanas kritērijus, savukārt tas vedinot uz aizdomām par iespējamu korupcijas risku. Par revīzijā secināto Valsts kontrole ir informējusi Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldi.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.