Menu
 

Dzīves iespēja ir kalpot

  • Autors:  Apmaksāta publikācija
Dzīves iespēja ir kalpot

Skaistā vasaras dienā jūlijā sākumā Babītes novada Piņķos notika renovētās "Aptieka 1" atvēršanas pasākums. Piņķu aptieka ir viena no astoņpadsmit "Aptieka 1" apvienībā ietilpstošajām aptiekām valstī, kas atjaunota saskaņā ar jauno konceptu un dizainu. Tas nozīmē, ka aptiekas apmeklētāji tiek gaidīti mūsdienīgās tirdzniecības telpās ar ērti pieejamu pašapkalpošanos, plašu sortimentu un lielāku akcijas preču klāstu.

Kas ir "Aptieka 1" apvienība?

"SIA "Tamro" ir zāļu lieltirgotājs, kas izveidoja neatkarīgu aptieku apvienību "Aptieka 1", kurā pašlaik ietilpst 100 aptiekas un filiāles visā Latvijā, pārsvarā reģionos. Aptiekas īpašnieks ir individuāls komersants, kurš pilnībā nodrošina uzņēmuma darbību un pārvalda savu uzņēmumu. Tā ir lielākā un būtiskākā atšķirība no lielajām aptieku ķēdēm," uzsver "Tamro" pārdošanas vadītājs Aleksejs Boroduļins.

"SIA "Tamro" atbalsta neatkarīgās aptiekas, piegādājot tām preci, nodrošinot mārketinga materiālus, piemēram, ikmēneša akcijas avīzi un pusgada klientu žurnālu, nodrošinot konsultācijas, akcijas piedāvājumus, kases programmas un kases sistēmas, reklāmu plašsaziņas līdzekļos un preču kategoriju vadību, proti, zinātnisku pieeju preču izvietošanai," stāsta Aleksejs Boroduļins. ""Aptieka 1" ir lielākā neatkarīgo aptieku apvienība Latvijā. Aptiekas īpašnieks parasti ir farmaceits un tās vadītājs. Visas "Aptieka 1" aptiekas ir daļa no Eiropā lielākā neatkarīgo aptieku sadarbības zīmola "PHOENIX Pharmacy Partnership". Tas ir tīkls, kas apvieno aptuveni 10 tūkstošus neatkarīgo aptieku 16 Eiropas valstīs. Tas ļauj gūt starptautisku pieredzi un redzēt, kā strādā aptiekas citās valstīs."

Aptiekas vadītāja jau 23 gadus

Piņķu "Aptiekas 1" vadītāja ir Iveta Līdumniece, kuras darba stāžs aptiekā ir jau 23 gadi. Renovētās aptiekas atklāšanas pasākumā viņa teica lielu paldies iedzīvotājiem par uzticību, jo gadu gaitā tieši viņi ir palīdzējuši stiprināt domu, ka arī nelielai privātai aptiekai Latvijā var būt vieta starp lielajām aptieku ķēdēm. "Uz aptieku pie mums nāk ļoti dažādi pircēji. Piņķos dzīvo daudz jauno ģimeņu, nāk gan mammas un jaunie tēti, gan bērni. Aptiekāra galvenais uzdevums ir prast klausīties un ieklausīties, un tikai tad no pieredzes un zināšanām var sniegt padomu, ja cilvēks vēlas to dzirdēt," teic pieredzējusī aptiekas vadītāja.

Viņa var pastāstīt arī to, kā gadu gaitā mainījies aptiekas sortiments un ko šobrīd visvairāk iegādājas klienti, proti, ja savulaik cilvēki vairāk pirkuši medikamentus, šobrīd ļoti daudzi izvēlas kaut ko no plašā uztura bagātinātāju klāsta, kas liecina, ka cilvēki izvēlas novērst iespējamās veselības problēmas jau laikus, profilaktiski lietojot dažādus nepieciešamos uztura bagātinātājus, tostarp vitamīnus un minerālvielas.

Stāstot par to, kā aptiekas jaunais izkārtojums atšķiras no iepriekšējā, Iveta Līdumniece uzsver, ka aptiekā ir nodalīta pašapkalpošanās zona no zonas, kur klienti iegādājas recepšu vai bezrecepšu medikamentus: "Aptiekas pārbūve notika sarežģītajā laikā, kad sākās Covid-19 pandēmija, taču arī no tā ir ieguvums. Norobežojumu, kas izveidots starp pircēju un farmaceitu, uzskatu par vienu no Covid-19 mācībām. Tas ir jaunievedums, kuru mēs labprāt paturētu, piemēram, arī gripas vai citu slimību uzliesmojumu gadījumos."

Mācības un padomdevēji

Koleģiāla sadarbība aptiekai izveidojusies ar vietējiem ārstiem. "Mēs cits citam esam padomdevēji, lai pacientam izsniegtu vispiemērotāko medikamentu, ko attiecīgais speciālists ir izrakstījis," atzīst Iveta Līdumniece. Savukārt jautāta, kā farmaceitiem izdodas sekot līdzi aktuālajai informācijai par jaunu medikamentu izgudrošanu, ražošanu un laišanu tirdzniecībā, aptiekas vadītāja atbild, ka tas ir nebeidzams mācību process, kurā aptiekas darbinieki piedalās vismaz reizi mēnesī, klausoties neatkarīgu akadēmisko mācībspēku lekcijas: "Mūsu darbs ir kolektīva darbs, un ir svarīgi, ka droši zinu – aiz manis stāv zinošs kolēģis, kurš pielabos, informēs, ieteiks, ja nepieciešams. Tas sniedz drošības sajūtu."

Vērtējot darbu Piņķu aptiekā kopumā, Iveta Līdumniece saka: "Savu darbu izjūtam kā kalpošanu. Ne velti šobrīd arvien aktuālāka kļūst tā sauktā farmaceitiskā aprūpe. Tas nozīmē, ka pieredzējis farmaceits spēj sniegt padomu ne tikai par konkrētā medikamenta lietošanu, bet arī informēt, kādas zāles var vai nevar lietot kopā, vai vajag kādu preparātu papildus palietot. Un pircējs būs gandarīts, jo mēs būsim spējuši viņam palīdzēt."

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.