Menu
 

Pasākumu nozares tehniskā nodrošinājuma uzņēmumi rīkos piketu, lai pievērstu uzmanību kritiskajam stāvoklim nozarē

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Pasākumu nozares tehniskā nodrošinājuma uzņēmumi 11.augustā rīkos piketu, lai pievērstu uzmanību kritiskajam stāvoklim nozarē, informēja akcijas rīkotāju pārstāvis Nomunds Eilands.

Latvijas pasākumu nozares tehniskā nodrošinājuma uzņēmumu apvienības vadītājs pavēstīja, ka jomas profesionāļi ir apvienojušies, lai kopīgi paustu savas bažas par nozares nākotni un aicinātu atbildīgās institūcijas pieņemt lēmumus uzņēmumu un darbavietu glābšanai.

"Kultūra nav tikai koristu un dejotāju kolektīvi, mūziķi uz skatuves, aktieri un performatori. Pasākumu industrija sevī apvieno plašu "neredzamo" darbinieku pulku, ko pasākumu apmeklētājs bieži pat nepamana un neiedomājas par viņu eksistenci," akcentēja Eilands.

SIA "3S" valdes loceklis Agris Galiņš uzsvēra, ka pasākumu nozares tehniskā nodrošinājuma uzņēmuma ir tie, kas pirmie ierodas pasākuma vietā un pēdējie aizbrauc.

"Un šobrīd mēs esam tie, kas ir palikuši bez darba, iespējas pelnīt iztiku un liela daļa no mums arī ārpus valsts atbalsta pasākumiem," nozares problēmu īsumā skaidroja Galiņš.

Latvijas pasākumu nozares tehniskā nodrošinājuma uzņēmumu apvienībā norādīja, ka drīz būs pagājuši pieci mēneši, kopš 12.martā izsludinātās ārkārtas situācijas valstī, kas bija saistīta ar jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 izplatības ierobežošanu. Valstī stājās spēkā pulcēšanās ierobežojumi, kas pilnībā apstādināja jebkādu pasākumu un kultūras notikumu darbību.

Lai gan ārkārtas situācija valstī ir beigusies un daudzas nozares atgriežas pie normālas darba ikdienas, pasākumu industrijā situācija vēl joprojām raksturojama ar vārdu "ārkārtēja" - dažādie ierobežojumi, kas saistīti ar cilvēku pulcēšanos, joprojām liedz šai nozarei pilnvērtīgi strādāt, nodrošināt uzņēmumu darbību un iztiku darbinieku ģimenēm, atzīmēja apvienībā.

SIA "Kompānija NA" valdes priekšsēdētājs Aldis Janevics norādīja, ka, lai arī patlaban pulcēšanās ierobežojumi tikuši mīkstināti un pasākumu sfēra ir sākusi nedaudz kustēties, "tas tomēr ir kā spļāviens okeānā".

"Pasākumu ir maz un esošo ierobežojumu dēļ nespēj sevi atpelnīt un to budžeti ne tuvu nespēj noturēt tehniskās kompānijas virs ūdens. Šobrīd visa nozare cieš milzu zaudējumus, un mēs varam runāt jau par nopietniem draudiem tās eksistencei. Un tas tiešām nav pārspīlējums," pavēstīja Janevics.

SIA "Tent For Event Baltic" valdes loceklis Reinis Pētersons uzsvēra, ka tehniskā nodrošinājuma kompānijas jau 5.maijā vērsās pēc palīdzības gan Kultūras ministrijā (KM), gan Ministru kabinetā, tomēr pašreiz, neskatoties uz pasākumu nozares pārstāvju aktīvo sadarbību ar KM un citām atbildīgajām ministrijām, valsts programmas lielu daļu uzņēmumu nav sasniegušas. Kā vienu no iemesliem Pētersons norāda NACE kodu neatbildību.

"Mums atbilstošu kodu vienkārši nav, tātad nav arī atbalsta. Mēs, tie, kuri vienmēr esam pasākumu ēnas pusē - nevis uz skatuves, bet tās aizmugurē - šobrīd esam gatavi iznākt priekšplānā un uzrunāt sabiedrību un atbildīgās institūcijas, lai atgādinātu, ka mēs neesam tikai NACE kodi, bet vairāk kā 100 uzņēmumu un vairāk kā 700 nozarē strādājošie un viņu ģimenes, kuras šobrīd var palikt bez iztikas," norādīja Pētersons, uzsverot, ka 2019.gadā uzņēmumi nodokļos valsts budžetā samaksājuši 7,9 miljonus eiro.

Neilands norādīja, ka gaidāmā piketa sauklis ir "#Kultūrai ir jāstrādā". Tas, viņa ieskatā norāda uz to, ka kultūra ir ne tikai nemateriāla vērtība, bet arī ikdienas darbs un iztikas avots. Viņš uzsvēra, ka Latvijā pasākumu joma nekad nav bijusi "zelta bedre" - tas ir smags un atbildīgs darbs, kas Latvijai tomēr ir spējis piesaistīt augstas raudzes tehniskos speciālistus, kuru profesionalitāti novērtē gan Latvijā koncertējošās ārzemju zvaigznes, gan ārvalstu sadarbības partneri, kuriem profesionāļu darbs ir kļuvis par sava veida etalonu.

"Mūsu jomā nestrādā čīkstētāji un mēs nemēdzam sūdzēties ne par laika apstākļiem, ne garām darba stundām, maziem budžetiem vai augstām pasūtītāju prasībām. Mēs esam darba zirgi, kas vēl spilgti atceras 2008.gada krīzi. Bet šobrīd mums ir bail, ka šo krīzi mēs varam nepārdzīvot", atzīmēja SIA "SGS Sistēmas" valdes loceklis Eilands.

Lai informētu sabiedrību par pasākumu nozares tehnisko piegādātāju situāciju un aicinātu valdības atbildīgās institūcijas rīkoties nozares glābšanai, 11.augustā plkst.13 Latvijas pasākumu nozares tehniskā nodrošinājuma uzņēmumi rīkos piketu, izstumjot savas tehniskā aprīkojuma transporta kastes Kr. Valdemāra ielā iepretim KM un pie Latvijas Nacionālā mākslas muzeja. Plkst.15 piketa dalībnieki ar 100 transporta kastēm dosies gājienā uz aleju Brīvības bulvārī iepretim Ministru kabinetam.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.