Menu
 

Aptauja: Tikai 2% iedzīvotāju Latvijas likumus vērtē kā pilnībā taisnīgus, puse – kā netaisnīgus

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Tikai 2% Latvijas iedzīvotāju pilnībā piekrīt, ka Latvijā ir taisnīgi likumi, secināts pēc Augstākās tiesas (AT) pasūtījuma veiktajā pētījumu centra SKDS aptaujā.

No aptaujātajiem 29% "drīzāk piekrituši" vērtējumam, ka Latvijā ir taisnīgi likumi, savukārt 50% aptaujāto pauduši nostāju, ka likumi nav taisnīgi.

AT skaidroja, ka aptaujas mērķis bija noskaidrot cilvēku domas par tiesiskumu un tā stiprināšanas iespējām. Tajā secināts, ka 70% iedzīvotāju piekrīt tam, ka likumu ievērošana ir vissvarīgākā lieta valstī. 45% respondentu apgalvojuši, ka paši pilnībā ievēro likumus, 50% norādījuši, ka likumus ievēro vairumā gadījumu.

Iedzīvotāji ļoti kritiski novērtējuši normatīvo aktu kvalitāti – tikai 2% pilnībā piekrituši tam, ka Latvijā ir taisnīgi likumi. 29% respondentu drīzāk piekrīt šim apgalvojumam, bet vairāk nekā 50% iedzīvotāju uzskata, ka likumi nav taisnīgi. Tieši skaidrus likumus un caurspīdīgu likumdošanas procesu respondenti ir minējuši kā galvenos faktorus, kas stiprinātu tiesiskumu Latvijā, uzsver AT. Kā trešais būtiskākais faktors minēta profesionāla tiesa.

Iedzīvotāji gandrīz vienādi novērtējuši visu trīs valsts varas atzaru nozīmi tiesiskuma nodrošināšanā. Jautājumā, no kā atkarīgs tiesiskums Latvijā, 82% respondentu norādījuši, ka no izpildvaras, 81% - no likumdevēja varas, 78% – no tiesām.

Divas trešdaļas iedzīvotāju norādījuši, ka strīdus vislabprātāk risinātu, vienkārši pārrunājot problēmu ar otru pusi. 11% būtu gatavi piesaistīt profesionālu mediatoru, bet tikai 5% iedzīvotāju konfliktu risināšanai būtu gatavi vērsties tiesā. Tajā pašā laikā vairāk nekā ceturtā daļa iedzīvotāju uzskata, ka tiesa viņus aizsargās, ja tas būs nepieciešams.

Gandrīz puse jeb 48% respondentu aptaujā pauduši viedokli, ka uzticas AT, 25% AT neuzticas, bet 27% respondentu nav bijis viedokļa šajā jautājumā.

Aptaujā piedalījās vairāk nekā 1000 cilvēki no visas Latvijas.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.