Menu
 

Aptauja: 49 % Latvijas iedzīvotāju mūža laikā veikuši bīstamas darbības ar elektroiekārtām

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs, video - AS “Sadales tīkls” Foto - arhīvs, video - AS “Sadales tīkls”

Kā liecina AS “Sadales tīkls” sadarbībā ar pētījumu centru SKDS īstenotā pētījuma “Latvijas iedzīvotāju izpratne par elektrodrošību” rezultāti, puse (49 %) Latvijas iedzīvotāju sava mūža laikā – bērnībā vai vēlāk – ir veikuši bīstamas darbības ar elektroiekārtām vai elektrības infrastruktūru.

30 % ir neapdomīgi rīkojušies ar elektrības kontaktiem, piemēram, bāzuši priekšmetus rozetēs vai neuzmanīgi, velkot aiz vada, atvienojuši elektroierīces no sprieguma, 27 % – lietojuši elektroierīces ar bojātu vadu izolāciju vai nedrošas ierīces, kas mēdz ar elektrību “drusku iesist pa pirkstiem”. 3 % iedzīvotāju ir veikuši arī tik pārgalvīgas un bīstamas darbības, kā mēģinājuši kaut ko iemest elektrības vados, rāpušies elektrības balstos vai mēģinājuši nesankcionēti atraut vaļā transformatoru apakšstaciju durvis, lai tajās iekļūtu, vēsta AS “Sadales tīkls”.

Jautāti par bīstamo darbību iemesliem, 42 % aptaujāto atbildēja, ka šādi rīkojās cerībā, ka nekas slikts nenotiks, bet katrs trešais (33 %) – jo nezināja, ka veiktās darbības ir bīstamas. Savukārt 7 %  atzina, ka veica neapdomīgās darbības elektrības tuvumā, jo neuzskata, ka tas ir bīstami. Atbilstoši aptaujas datiem, vīrieši biežāk nekā sievietes ir veikuši neapdomīgas vai bīstamas darbības ar elektroinfrastruktūru, cerot, ka nekas nenotiks.

“Sadales tīkla” speciālisti skaidro, ka pārgalvīgas vai neapdomīgas darbības ar elektrības kontaktiem un ierīcēm ir biežākais iemesls elektrotraumām, ko ik gadu gūst kā pieaugušie, tā bērni. Pieaugušo vidū no elektrotraumām visbiežāk cieš vīrieši, un nereti cēlonis ir lēmums pašiem veikt elektroiekārtu remontu, tās neatvienojot no sprieguma vai neatslēdzot īpašumam elektrības padevi. Savukārt mazi bērni elektrotraumas visbiežāk gūst, tiekot klāt neizolētiem elektrības vadiem vai piekļūstot rozetēm, kurās mēģina iebāzt pirkstus vai priekšmetus.

“Diemžēl arī šogad elektrotraumu statistika ir satraucoša – lietotāju elektroietaisēs esam reģistrējuši 58 elektrotraumas, tostarp 17 gadījumos cietuši bērni. 10 no visām elektrotraumām ir bijušas letālas. Aicinām iedzīvotājus būt īpaši uzmanīgiem un nerīkoties pārgalvīgi elektroietaišu tuvumā. Nekādā gadījumā nedrīkst remontēt no sprieguma neatslēgtas ierīces vai lietot bojātas ierīces – vai būtu traucēta to darbība vai, piemēram, bojāta vada izolācija,” stāsta “Sadales tīkla” valdes priekšsēdētājs Sandis Jansons.

“Vadu vai pašu ierīču pārtīšana ar izolācijas lenti nav risinājums – ja notiks īssavienojums, strāvas trieciens var būt nāvējošs. Ja mājoklī ir mazi bērni, svarīgi parūpēties par viņu drošību – piemēram, uzstādot kontaktligzdu bloķētājus. Nekad nedrīkst mazus bērnus atstāt bez uzraudzības elektroinfrastruktūras vai pie strāvas pieslēgtu ierīču tuvumā un, bērniem paaugoties, aicinām vecākus ar viņiem regulāri pārrunāt elektrodrošības noteikumus. Diemžēl pētījums rāda, ka vecāki ne vienmēr atgādina saviem bērniem par elektrodrošību.”

Multimediji

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.