Menu
 

Būvniecībai sagatavots "Rail Baltica" stacijas un infrastruktūras projekts lidostā "Rīga"

  • Autors:  Apriņķis.lv
Vizualizācija: edzl.lv Vizualizācija: edzl.lv

Pabeigta projektēšana "Rail Baltica" stacijai un saistītajai infrastruktūrai starptautiskajā lidostā "Rīga". Saņemts Valsts dzelzceļa tehniskās inspekcijas apstiprinājums būvprojektam. Kopumā projekts saņēmis 32 institūciju saskaņojumus un atļauju sākt pirmā Baltijas ātrgaitas dzelzceļa un aviosavienojuma centra būvniecību.

Plānots, ka "Rail Baltica" līnija nodrošinās ātru dzelzceļa savienojumu starp Baltijas valstu galvaspilsētām katras divas stundas. Apmēram reizi 30 minūtēs t.s. shutlle jeb atspoles vilciens savienos lidostu un Centrālo staciju Rīgā. Tas ļaus 10 minūtēs nokļūt no lidostas galvaspilsētas centrā. "Rail Baltica" līniju paredzēts izmantot arī reģionālajai satiksmei Latvijā, informē dzelzceļa projekta "Rail Baltica" īstenotājas Latvijā SIA "Eiropas Dzelzceļa līnijas" komunikācijas vadītāja Rita Voronkova.

"Eiropas Dzelzceļa līniju" valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris atzīmē: "Vēlos izteikt lielu pateicību projektētājiem – apvienībai "Prosiv", kas šajā, izaicinājumiem pilnajā gadā spējuši laikus sagatavot augstvērtīgu projektu. Projektā redzami integrēta starptautiskā un vietējā kompetence: "Sintagma" (Itālija), "Prodex" (Slovākija) un "Vektors T" (Latvija). Jāatzīmē arī, ka "Prosiv" Latvijas koka arhitektūras tradīcijas respektējis, veidojot stacijas fasādi. Šī projekta izbūves rezultātā tiks izveidots moderns un daudzfunkcionāls komplekss, kas būs savienots ar lidostas pasažieru termināļa jauno paplašinājumu. Tiks radīta mobilitāte un ērtības pasažieriem: sliežu ceļi, visas sistēmas un būves pilnībā integrētas esošajā lidostas infrastruktūrā. Turklāt jaunās infrastruktūras izveide dos iespēju izvērst arī kravu apstrādes pakalpojumus, jo varēs izveidot kravu dzelzceļa atzara pieslēgumu lidostas teritorijai."

Kā skaidro R.Voronkova, "Rail Baltica" stacijas un infrastruktūras projekts lidostā "Rīga" ietver jaunas, trīs līmeņu stacijas izbūvi. Pirmajā jeb zemes līmenī izveidota ērta pieejamība stacijas un lidostas kompleksam: jauni piekļuves ceļi, autostāvvietas un velostāvvietas, kāpnes, eskalatori un lifti, lai nokļūtu citos stacijas stāvos. "Zaļais koridors" pasažieriem – platība brīvai pasažieru kustībai gan no lidostas termināla, gan uz to, kuri lidostā ieradīsies ar automašīnu, sabiedrisko transportu, velosipēdu, kā arī atlidojošiem pasažieriem. Stacijas 2.stāvā – ērtas, plašas un gaišas pasažieru uzgaidāmās telpas, biļešu tirdzniecības automāti un kases, informācijas stendi, bet 3.stāvā būs ātrvilciena un ekspreša (shuttle) no Rīgas centra pietura. Lai būtu ērtāk nokļūt nepieciešamajā stāvā no pasažieru platformām, būs pieejami vairāki eskalatori un lifti, pa kuriem nokļūt stacijas ēkas divos zemākajos stāvos, lai izmantotu uzgaidāmās zāles vai arī lai dotos uz lidostas termināli. Stacijas apkārtnē – jauni piekļuves ceļi automašīnu un velotransporta kustībai, izveidota autostāvvieta, velonovietnes, elektroauto uzlādes vietas.

Lai dzelzceļš aizņemtu mazāk vietas, "Rail Baltica" dzelzceļš un stacija lidostā "Rīga" tiks izvietota uz dzelzceļa estakādes, kuras augstums būs apmēram 10 metri: šāda estakāde ir unikāla, jo līdz šim Latvijā nekas līdzīgs nav realizēts. Tāpat tiks veidots uzbērums un 113 m garš dzelzceļa pārvads pār K.Ulmaņa gatvi, vēsta R.Voronkova.

Projektu izstrādājis atklātā starptautiskā konkursa uzvarētājs – trīs valstu uzņēmumu apvienība "Prosiv" ("Sintagma" (Itālija), "Prodex" (Slovākija) un "Vektors T" (Latvija)). Ar šo apvienību 2018.gada martā tika noslēgts pirmais "Rail Baltica" projektēšanas un autoruzraudzības līgums. Personu apvienībai "Prosiv" saskaņā ar līgumu bija jāizstrādā "Rail Baltica" stacijas, saistītās infrastruktūras un estakādes starptautiskajā lidostā "Rīga" būvprojekts, kā arī būs jāveic autoruzraudzība būvdarbu laikā. Līguma kopējā summa ir 4,5 miljoni eiro. Kopējais projektējamās līnijas garums bija 4,4 km.

R.Voronkova atgādina, ka pašlaik sīvā starptautiskā konkursa konkurencē tiek meklēts konkurētspējīgākais un profesionālākais būvnieks; notiek konkursa 2.kārtas izvērtēšana, piedalās astoņi kandidāti. Paredzēts, ka 2020.gada beigās ar konkursa uzvarētāju tiks noslēgts līgums un 2021.gadā tiks sākti būvdarbi.

"Rail Baltica" ir jauns ātrgaitas dzelzceļa infrastruktūras projekts, kura mērķis ir integrēt Baltijas valstis Eiropas dzelzceļu tīklā. Projektā piedalās piecas Eiropas Savienības valstis – Polija, Lietuva, Latvija, Igaunija un, lai arī netieši, Somija. Paredzēts, ka dzelzceļa līnija savienos Helsinkus, Tallinu, Pērnavu, Rīgu, Paņevežu, Kauņu, Viļņu un Varšavu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.