Menu
 

Pētījums: arvien vairāk Latvijas iedzīvotāju izjūt koronavīrusa radītās situācijas ietekmi uz ikdienas dzīvi

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Koronavīrusa izraisītā ārkārtas situācija ietekmē gandrīz pusi (46%) Latvijas iedzīvotāju ikdienas dzīvi, liecina jaunākie kompānijas “Kantar” veiktā Covid-19 barometra pētījuma dati. Jūnijā šis rādītājs bija 38%, bet augustā – 31%.

Vislielākā ietekme vērojama jauniešu vecuma grupā no 18 līdz 24 gadiem. Pieaudzis to jauniešu skaits, kuri uzskata, ka esošā situācija atstāj negatīvu ietekmi uz viņu garīgo veselību (no 34% augustā uz 51% novembrī). Valstī kopumā 30% iedzīvotāju uzskata, ka pašreizējā situācija spēcīgi ietekmē viņu garīgo veselību (iepriekš 19%).

Būtiski palielinājies arī to iedzīvotāju skaits, kas ir gatavi ievērot noteiktos drošības pasākumus (no 57% augustā uz 71% novembrī). Tajā pašā laikā cilvēki ir nobijušies, ka var saslimt neatkarīgi no tā, cik ļoti viņi par sevi rūpējas un ievēro piesardzības pasākumus (45%, augustā 28%).

49% Latvijas iedzīvotāju atklāj, ka ir satraukušies par šī brīža situāciju. Vasaras periodā uztraukums sabiedrībā turpināja samazināties, bet, rudenī, aktivizējoties vīrusa izplatībai, tas ir pieaudzis (martā 66%; maijā 43%; jūnijā 29%; augustā 28%).

Būtiski, ka satraukums pieaudzis visu iedzīvotāju vidū, gan jauniešos, gan vecāka gadagājuma cilvēkos, norāda pētījuma autori.

Situācijas saasināšanās radījusi lielāku neticību veselības sistēmai – tikai 29% domā, ka ar vīrusa uzliesmojumu tiekam galā labi (augustā tie bija 37%). Savukārt pēdējo mēnešu laikā nav būtiski mainījies to iedzīvotāju skaits, kas domā, ka valdība dara visu, ko spēj, lai samazinātu krīzi (28% gan augustā, gan novembrī).

61% domā, ka pamana un dzird daudz informācijas par jaunāko situāciju. Vairāk nekā puse (55%) iedzīvotāju atzīst, ka katru dienu pārbauda, cik ir no jauna inficējušos ar Covid-19 un cik mirušo.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.