Menu
 

Platforma "ManaBalss" nepublicēs iniciatīvu "Par dabiskas ģimenes aizsardzību Latvijas Republikas Satversmē"

  • Autors:  Apriņķis.lv
Ilustrācija - manabalss.lv Ilustrācija - manabalss.lv

Pamatojoties publiski pieejamajos platformas "ManaBalss" iniciatīvu kvalitātes kritērijos un organizācijas darba stratēģijā, kas fokusējas tieši uz praktiski ieviešamām likumdošanas un rīcībpolitikas iniciatīvām, "ManaBalss" komanda nolēmusi attiecīgo iniciatīvas iesniegumu nepublicēt.

Kā paziņojumā norāda "ManaBalss" pārstāvji, iniciatīva platformā netiek publicēta, jo tās ierosinājumi neatbilst "ManaBalss" iniciatīvu kvalitātes kritēriju 2. un 4. punktam un papildus kritērijiem. Proti, neatbilstība ir saistībā ar Satversmē noteiktajām cilvēku pamattiesībām, sevišķi kā tās ir skaidrotas nesenajā Satversmes tiesas lēmumā, kā arī saistībā ar noteikumu, lai iniciatīva respektē minoritāšu tiesības vienlīdzīgā un tiesiskā sabiedrībā. Tāpat saskaņā ar juristu sniegtajiem atzinumiem iniciatīvas prasība paredzami nav reāli īstenojama.

25.novembrī platformā "ManaBalss" tika iesniegta iniciatīva ar prasību "likumdevējam Satversmē jānostiprina dabiskas ģimenes tiesiskā atzīšana, aizsardzība un atbalsts no valsts un sabiedrības puses, kā arī jāaizsargā bērna tiesības uz māti sievieti un tēvu vīrieti, nākotnē nepieļaujot to pārdefinēšanu, piemēram, par "vecāks Nr. 1" un "vecāks Nr. 2"".

Iesniegumā tika prasīts Latvijas pamatlikuma – Satversmes – grozījums, tāpēc "ManaBalss" tā vērtēšanai piesaistījusi vairākus konstitucionālos un citus juristus. Platformā norāda, ka juristi un citi eksperti "ManaBalss" un līdz ar to arī iniciatīvu autoriem savus pakalpojumus sniedz 'pro bono' jeb bez maksas un brīvajā laikā.

Vērtējot iniciatīvu, piesaistītie juristi norādījuši uz iespēju "ManaBalss" kā nevalstiskas organizācijas platformai šo iniciatīvu publicēt, kas veicinātu sabiedrības daļas nostājas izpausmi un veselīgu politiskās diskusijas daļu. Tomēr tie arī skaidri iezīmējuši, ka šāda iniciatīva nebūtu reāli ieviešama Latvijas Republikas likumdošanā. 

Iesūtītā iniciatīva ir jāskata kontekstā ar neseno Satversmes tiesas lēmumu, kas atzīst viendzimuma pāra tiesības uz bērna dzimšanas atvaļinājumu. Praktiski tas nozīmē, ka valstij ir pienākums aizsargāt arī viendzimuma partneru ģimenes, tāpēc ir paredzami grozījumi virknē likumu. Satversmes tiesas spriedums ir saistošs arī likumdevējam, uzliekot par pienākumu salāgot attiecīgās likumu normas.

Ne vien likumdevējs, bet arī jebkurš pilsoņu kopums nevar aicināt pieņemt tādu likumprojektu, kas pārkāpj personu pamattiesības, kas izriet no šā Satversmes tiesas sprieduma. Kā Saeimas, tā jebkura tautas kopuma rīcības brīvība šai gadījumā tiesiski ir ierobežota, un tā nevar būt pretrunā vispārējiem tiesību principiem un pārkāpt personām piešķirtās pamattiesības. Līdz ar to arī iniciatīvas "Par dabiskas ģimenes aizsardzību Latvijas Republikas Satversmē" aicinājums ir pretrunā Satversmes tiesas sniegtajai Satversmes interpretācijai. Neatkarīgi no eventuāli gūtā sabiedrības atbalsta jebkādā formā, Latvijā par likumu kļūt tas nevar, pauž "ManaBalss" pārstāvji.

"Platformas "ManaBalss" darba mērķis ir atbalsts leģitīmām likumdošanas un rīcībpolitikas idejām, kas paredzami var tikt īstenotas dzīvē. Šīs idejas mēdz būt arī kontraversālas, politiski neērtas un savstarpēji izslēdzošas. Tas apstiprina "ManaBalss" politisko un tēmu neitralitāti – publicētās iniciatīvas ne obligāti sakrīt ar "ManaBalss" komandas locekļu ieskatiem, un iespēja tiek dota ikvienai kvalitātes kritērijiem atbilstīgai iniciatīvai," norādīts paziņojumā.

"Mūsu platforma nav ne kārtējais viedokļu forums, ne tribīne vārda brīvības izpausmēm. Īstenot vārda brīvību Latvijā visnotaļ pilnvērtīgi var arī citādi – medijos, digitālajos forumos, sapulcēs, mītiņos u.c. To nodrošināt nav ne ManaBalss pienākums, ne griba. Platforma "ManaBalss" ir paredzami efektīvākais veids, kā leģitīmām pilsoņu idejām par likumdošanas un rīcībpolitikas grozījumiem tikt uzklausītām, politiski izdiskutētām un reāli atbildētām vai nu ar to ieviešanu dzīvē, vai ar argumentētu pamatojumu, kāpēc tas netiek darīts."

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.