Menu
 

Kariņš: Šis var būt valsts attīstības pagrieziena punkts, bet tam nepieciešama vienota rīcība

  • Autors:  LETA
Foto - Valsts kanceleja Foto - Valsts kanceleja

Šis var būt valsts attīstības pagrieziena punkts, bet tam ir nepieciešama vienota rīcība, gadumijas uzrunā valsts iedzīvotājiem uzsvēra Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Sagaidot jauno gadu, Kariņš aicināja aizdomāties par to, kādi ir katra paša un sabiedrības kopīgie mērķi, kā tos īstenot, "kādi gribam būt - pret sevi, saviem līdzcilvēkiem un savu valsti -, ko gribam sasniegt, kādā valstī dzīvot".

"2021.gada stāsts ir mūsu rokās. Tas var būt katra paša un visas sabiedrības izaugsmes, piepildījuma un jaunu horizontu gads," uzskata Kariņš.

Premjers aizejošo gadu raksturoja kā izturības un pārbaudījumu gadu, kurā Covid-19 pandēmija bija viens no lielākajiem izaicinājumiem, ar kuru saskaramies kopš valsts neatkarības atjaunošanas. "Tas no katra ir prasījis īpaši augstu pacietību, atbildību, sapratni un tālredzību. Dažos tas ir radījis apjukumu, taču lielo vairumu tuvinājis kopējā cīņā," vērtēja Kariņš.

Politiķis norādīja, ka pasaules vēsturē 2020.gads paliks kā Covid-19 pandēmijas laiks, kas ir skāris mūs visus - jaunus un vecus, ģimenes un vientuļus cilvēkus, gan tos, kas apzinās riskus, gan tos, kam ir grūti tos izprast. "Šī neierastā situācija ir parādījusi, cik daudz spējam izdarīt, kad rīkojamies kopā, bet cik slikts ir iznākums, kad domājam tikai katrs par sevi," teica Kariņš.

Ministru prezidents norādīja, ka aizejošais gads ir mainījis mūsu ikdienas ieradumus un attiecības ar apkārtējiem. "Īsā laikā pavasarī mēs spējām noreaģēt un pārkārtot savu ikdienu, tādēļ tikām vērtēti kā vieni no veiksmīgākajiem Eiropā un pasaulē. Tomēr jāatzīst, ka labie pavasara rezultāti un salīdzinoši mierīgā vasara kavēja kopēju izpratni par draudiem un pietiekami savlaicīgu gatavošanos vīrusa izplatības otrajam vilnim," teica Kariņš.

Premjers uzsvēra, ka šogad daudz skaidrāk valdība ir sadzirdējusi dažādu sabiedrības grupu un profesiju balsis. Viņš pateicās sociālajiem partneriem, nevalstiskajām organizācijām un pilsonisko iniciatīvu aktīvistiem par sadarbību un dialogu. "Viedokļu dažādība ir vērtība, īpaši krīzes laikā. Latvijai ir vajadzīgi visi cilvēki, visi viedokļi un cieņpilnas diskusijas - gan ģimenes un draugu vidū, gan politiķu un institūciju starpā," uzsvēra Kariņš.

Tāpat Ministru prezidents atzina, ka par spīti visām grūtībām valsts ekonomika ir parādījusi nepārprotamu dzīvotspēju, bet uzņēmēji ir spējuši pierādīt sevi starptautiski - eksporta tirgos.

"Mēs esam stipra nācija, mēs esam pierādījuši, ka neviens pretinieks nav par lielu. Bet mums kopīgi jārūpējas, lai pašu bažas, bailes un nogurums nekļūtu par ienaidnieku. Informācijas gūzmā, ko ikdienā saņemam, ir viegli apmaldīties, taču mūsu tautas viedums un spēja atšķirt patiesību no izdomājumiem ļaus uzvarēt arī šo cīņu," uzsvēra Kariņš.

Premjers sacīja, ko kopīgais mērķis ir pēc iespējas ātrāk atgriezties normālā ikdienā. "Pārvarot šodienas grūtības, ir jāraugās tālāk un plašāk, jāturpina uzsāktais attīstības ceļš. Virziens ir skaidrs - labklājības valsts Eiropas ziemeļos. Krīzes, kari un arī pandēmijas vistiešāk ir ietekmējušas valstu un nāciju attīstības dinamiku, jo maina cilvēku domāšanu un motivāciju rīkoties. Šis var būt mūsu valsts attīstības pagrieziena punkts augšup, taču tam ir nepieciešama vienota un apņēmīga rīcība," uzsvēra Ministru prezidents.

Runas noslēgumā Ministru prezidnets aicināja ikvienu saglabāt piesardzību un rīkoties atbildīgi, kā arī pateicās mediķiem un dienestiem, kas arī šobrīd turpina darbu, lai cīnītos par līdzcilvēku veselību un dzīvību. 

Kariņš arī piebilda, ka šī gada varoņi ir gan ģimenes, kurās bērnu skološana attālināti prasīja lielu uzmanību un pūles, gan skolotāji, gan vīrusa skartie darba devēji un darba ņēmēji, kam arī turpmāk mēs sniegsim nepieciešamo atbalstu.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.