Menu
 

Aptauja: 40 % Latvijas iedzīvotāju pandēmijas laikā iekrituši emocionālās ēšanas slazdā

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Kopš pandēmijas sākuma liela daļa Latvijas iedzīvotāju piedzīvojuši satraukumu un stresu, kas mudinājis sākt vai turpināt ēst pat tad, ja nav justs izsalkums, liecina “Apotheka” un “Norstat” veiktā aptauja. No tiem vēl trešdaļa (34 %) pēc tam izjutuši kauna sajūtu, kas var būt viens no pirmajiem signāliem, ka cilvēkam varētu būt nosliece uz emocionālo ēšanu.

Visbiežāk šādas epizodes, kad šķīvja saturu un daudzumu kontrolē emocijas, piedzīvojušas sievietes (46 %), nedaudz retāk – vīrieši (34 %), liecina aptaujas autoru dati. Arī kauna sajūtu pēc pieēšanās vai pārēšanās vairāk piedzīvojušas sievietes (39 %) nekā vīrieši (28 %). Covid-19 ierobežojumu laikā emocionālās ēšanas riskam visvairāk sevi pakļāvuši jauni cilvēki vecumā no 18 līdz 29 gadiem (55 %), bet vismazāk – seniori (22 %).

Pētījums rāda, ka visbiežāk emocijas “apēst” centušies studenti (62 %), bezdarbnieki (55 %), mājsaimnieces (54 %), kā arī pakalpojumu un tirdzniecības sniedzēji (48 %) un 47 % pašnodarbināto. Nereti tieši šos iedzīvotājus pulcēšanās un pārvietošanās ierobežojumi skāruši vistiešāk – neziņa par mācībām, darbu, sastapšanās ar agresiju darba vietā, uztraukumi par finansēm vai papildu rūpes par ģimeni.

“Lai arī par emocionālo ēšanu kā medicīnisku stāvokli runā salīdzinoši nesen, šī problēma skar arvien vairāk cilvēku visā pasaulē – un nav nozīmes cilvēka dzimumam, vecumam vai ķermeņa uzbūvei. Emocionālās ēšanas slazdā var iekrist jebkurš, un Covid-19 izplatība un ieviestie ierobežojumi pandēmijas pārvarēšanai izraisa virkni negatīvu emociju, kas risku tikai palielina,” stāsta sabiedrības veselības speciāliste un veselības zinātņu maģistre Ineta Vanaga.

“Šādās situācijās cilvēki mēdz instinktīvi sākt krāt rezerves, baidoties, ka vienā brīdī pārtika var nebūt pieejama. Lai arī pašu pandēmiju cilvēki neuzskata par dzīvībai ļoti bīstamu, ierobežojumi ķermenim un zemapziņai liek to tā uztvert. Par izsalkumu cilvēka ķermenī atbild tā saucamais “bada gēns”, un esošie apstākļi var to aktivizēt, radot vēlmi vairāk ēst. Turklāt bada gēns nomāc sāta sajūtu, kā rezultātā cilvēks apēd vairāk un nejūt brīdi, kad apstāties.”

Sabiedrības veselības speciāliste un Veselības zinātņu maģistre Ineta Vanaga skaidro, ka arī ēdiens var veidot atkarību, turklāt kopā ar apreibinošām vielām tas tiek klasificēts kā viena no bīstamākajām atkarību veicinošām vielām. Bīstami tāpēc, ka ēdienu – atšķirībā no alkohola vai cigaretēm – nevar nelietot. Visbiežāk cilvēki ar ēšanas palīdzību cenšas iegūt jaunas emocijas, iespaidus – īpaši šobrīd, kad socializēšanās, iepirkšanās, ceļošana un citas nodarbes ir ierobežotas – veidojas spriedze un izsalkums pēc jaunām sajūtām.

Otrs izplatītākais iemesls nekontrolētai ēšanai ir garlaicība, kas arī ievērojami pieaugusi pandēmijas laikā. Daudzi ir ierobežoti arī savās ikdienas nodarbēs – darbs cilvēkam ir vajadzība, kas palīdz justies noderīgam un, ja šī vajadzība netiek nodrošināta, tas nereti tiek aizstāts ar destruktīvu rīcību, arī ēšanu.

 “Ja cilvēks pieķēris sevi nekontrolēti ēdot, īpaši – ja vairākkārt, tad primāri jāatbild pašam sev uz jautājumu – kāda vajadzība tajā brīdī tiek ierobežota un aizvietota ar ēšanu. Pēc tam jau var meklēt nodarbes konkrētās vajadzības aizvietošanai, piemēram, ar grāmatas lasīšanu, fiziskām aktivitātēm, pastaigām dabā vai pirti. Vienlaikus jābūt pacietīgam – nelikt sev justies vainīgam un nepārmest, ja pie šā brīža apstākļiem neizdodas uzreiz koncentrēties citām nodarbēm,” saka speciāliste Ineta Vanaga.

“Esmu novērojusi situācijas, kad cilvēki, strādājot attālināti, nereti sūdzas, ka nejūtas kā darbā, un tas ir vēl viens iemesls nekontrolētai ēšanai. Šādos gadījumos iesaku darba dienu organizēt iespējami pietuvināti biroja režīmam – iekārtot darba vietu pie galda, saģērbties darba drēbēs, kā arī pirms un pēc darba dienas vismaz uz desmit minūtēm iziet pastaigāties. Savukārt, ja ierobežojumu laikā ir saasinājusies kāda psiholoģiska problēma, ko cilvēks mēģina atrisināt ar ēdiena palīdzību, tad noteikti ir jāmeklē speciālista palīdzība – psihoterapeita vai psihologa.“

Tiem, kam šobrīd nav iespēju vērsties pie profesionāļa, ieteicams mājas apstākļos praktizēt apzinātību – prāta nomierināšanai sākotnēji pilnībā pietiks ar 10–15 minūtēm dienā, kuru laikā nodoties meditācijai un koncentrēties uz savu elpošanu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.