Menu
 

Norāda uz SAC telpu nepiemērotību epidemioloģisko prasību ievērošanai

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Esošās sociālās aprūpes centru (SAC) telpas nav piemērotas epidemioloģisko prasību ievērošanai, pirmdien, žurnālistiem prezentējot rīcības plānu Covid-19 izplatības ierobežošanai ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās, atzina iesaistīto ministriju pārstāvji.

Tostarp plāns paredz īstenot Eiropas Savienības Atjaunošanas un noturības mehānisma plānā 2021-2026 noteiktos pasākumus SAC pielāgošanai epidemioloģiskā apdraudējuma situācijai. Plānota izolācijas telpu izveide un to aprīkošana, automātisko dezinfekcijas iekārtu iegāde un datortehnikas iegādi attālinātas saziņas ar tuviniekiem uzlabošanai SAC klientiem. Tāpat paredzēta jaunu ģimeniskai videi pietuvinātu aprūpes institūciju attīstība pašvaldībās.

Veicot ieguldījumus 26 500 000 eiro apmērā, uzlabojumi paredzēti 150 institūcijās pilngadīgām personām neatkarīgi no iestādes juridiskā statusa. Tāpat par šiem līdzekļiem iecerēts attīstīt piecas jaunas ģimeniskai videi pietuvinātas aprūpes institūcijas pensijas vecuma personām.

"Padomju laika mantojums ir pilnībā neiemērots šādām epidēmijām, un tas ir arī viens no infekcijas izplatīšanās veicinošiem faktoriem, ko rada lielais klientu skaits un nepiemērotais telpu plānojums," žurnālistiem atklāja labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV).

Arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) Pašvaldību departamenta direktors Viesturs Razumovskis norādīja uz nepieciešamību uzlabot SAC telpas, lai nodrošinātu to atbilstību higiēnas prasībām un pilnvērtīgai pakalpojumu sniegšanai. Ministrijas iniciatīva ir iekļaut ilgstošās sociālās aprūpes institūciju pilnveides vai būvniecības projektus valsts aizdevumu programmā.

Razumovskis arī apgalvoja, ka VARAM aicinājusi pašvaldība stingri uzraudzīt epidemioloģisko prasību ievērošana. Vienlaikus ministrija kontrolējot arī to, vai domes izvērtē savu SAC vadītāju kompetenci, spēju piedāvāt risinājumus un nodrošināt epidemioloģiskās drošības pasākumus.

Jau ziņots, ka institūciju izstrādātais plāns paredz koordinētus septiņus uzraudzītas rīcības virzienus. Tie ietver epidemioloģiskās drošības prasību ievērošanu, infekcijas izplatības prevenciju un atbalsta nodrošināšanu ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijām personālam.

Dažādu operatīvu jautājumu risināšanai saskaņā ar rīcības plānu tiks noteikti starpinstitūciju sadarbības koordinatori informācijas apmaiņai par aktuālāko situāciju Covid-19 ierobežošanas pasākumu nodrošināšanā SAC. Tiks turpinātas regulāras sanāksmes ar visu SAC darbiniekiem par aktuāliem un praktiskiem jautājumiem Covid-19 ierobežošanas pasākumu nodrošināšanā, tajā skaitā SAC darbinieku un brīvprātīgā darba veicēju apmācības darba pienākumu pilnvērtīgai veikšanai.

Cita starpā plānots pilnībā kompensēt pulsa oksimetru iegādi SAC, kā arī 50% apmērā kompensēt SAC izdevumus par individuālās aizsardzības un dezinfekcijas līdzekļu iegādi. Operatīvi tiks ievākta un apkopota informācija par aktuālo epidemioloģisko situācijā sinerģijā ar SPKC apkopotajiem datiem.

Lai abpusējā komunikācija ar SAC notiktu iespējami raiti, rīcības plānā paredzēts, ka gadījumos, kad SAC nevarēs atrisināt radušos problēmu, SAC atbildīgā persona operatīvi par to informēs Labklājības ministrijas noteikto kontaktpersonu. Noteikts arī izstrādāt vadlīnijas par terapijas algoritmu SAC klientiem ar dažādām diagnozēm, norādot iespējamos profilakses pasākumus.

Tāpat rīcības plāns paredz noteikt kārtību vakcinācijas nodrošināšanai SAC.

Rīcības plāna atbalsta gadījumā ir paredzēts veikt darbības finansējuma piesaistei un normatīvo aktu grozījumiem, lai no 2022.gada SAC darbiniekiem nodrošinātu piemaksas 100% apmērā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.