Menu
 

Lembergs viņam nelabvēlīgā tiesas spriedumā saskata Krievijas opozicionāra Alekseja Navaļnija scenāriju

  • Autors:  LETA
Foto - youtube.com Foto - youtube.com

Rīgas apgabaltiesas pirmdien pasludinātais spriedums Ventspils mēra Aivara Lemberga ("Latvijai un Ventspilij") krimināllietā atgādina Krievijas opozicionāra Alekseja Navaļnija scenāriju Latvijā, pirmdien žurnālistiem uzsvēra pats Ventspils mērs.

Rīgas apgabaltiesa šodien Lembergam piesprieda piecu gadu cietumsodu, mantas konfiskāciju un 20 000 eiro sodu. Lembergu pēc sprieduma nolasīšanas apcietinās tiesas zālē, jo tiesa lēma līdz šim spēkā esošos drošības līdzekļus atcelt.

Lembergs tiesas sprieduma lasīšanas laikā palūdza tiesai īsu pārtraukumu, un tiesa to akceptēja. Tā laikā Lembergs paspēja pārmīt vārdus ar savu dēlu Anriju, bet pārējās minūtes izmantoja komentāram žurnālistiem.

Lembergs žurnālistiem teica, ka spriedumu pārsūdzēs un viņš prognozē, ka tālākie tiesas procesi aizņems vēl desmit gadus. Tāpat Lembergs pārsūdzēs piemēroto drošības līdzekli - apcietinājumu. Apsūdzētais gan vērsa uzmanību, ka sūdzība būs jāiesniedz turpat Rīgas apgabaltiesā, kuras Krimināllietu tiesas kolēģijas priekšsēdētāja ir Irīna Jansone. Jansone ir Lemberga lietas tiesnese.

Lai arī tiesa nolēma viņam konfiscēt mantu, tostarp, nekustamos īpašumus viņa dzīvesvietā, Lembergs uzsvēra, ka, pārsūdzot spriedumu, nekas nemainās un manta patlaban viņam paliek.

Attiecībā uz gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām, Lembergs skaidroja, ka par to lemšot politiskā partija "Latvijai un Ventspilij". Ventspils mērs gan uzsvēra, ka viņa iespējamā startēšana vēlēšanās patlaban nav galvenais jautājums, turklāt kandidātu saraksti vēlēšanām jāiesniedz marta sākumā.

Vērtējot spriedumu un piemēroto apcietinājumu, Lembergs uzsvēra, ka tas ir normāls politisks process, izrēķinoties ar opozīcijas politiķi. "Tas Navaļnija scenārijs - tikai Latvijā. Apsveicu Latvijas tiesiskumu un demokrātisko valsti ar to, ka man pielietots drošības līdzeklis apcietinājums," uzsvēra Lembergs.

Tiesas spriedums apliecina, ka prokurors Juris Juriss un tiesnese Jansone taisa karjeru, bet tieslietu ministram Jānim Bordānam (JKP) un Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV) jāsaglabā laba pozīcija nākamajām vēlēšanām. "Politikā ir sava loģika," uzsvēra Lembergs.

Lembergs uzskata, ka tiesa nav iepazinusies ar advokātu debašu runām. Tāpat viņš pauda izbrīnu, ka saskaņā ar tiesas spriedumu nolemts konfiscēt kompānijas, kuras 10 līdz 15 gadus jau neeksistē. "Konfiscēt zilu gaisu, tas ir kā apcietināt kapos apglabātu cilvēku," uzsvēra Ventspils mērs.

Patlaban esošajā stadijā Lembergs nekādas prasības pret valsti nevarot celt. Iepriekš Eiropas Cilvēktiesību tiesa ir pieņēmusi divas viņa sūdzības, tāpat viņš vērsies ANO.

Lembergs gan pauda bažas vai viņam atrodoties apcietinājumā izdosies realizēt savas tiesības uz aizstāvību, jo Covid-19 ierobežojumi noteikti arī ieslodzījuma vietās.

Lembergs acīmredzot bija gatavs apcietināšanai tiesas zālē un norādīja, ka viņam līdzi "pat ir zobu pasta. Pēc sprieduma pasludināšanas Lembergu aizveda Valsts policijas konvojs, līdzi viņš bija paņēmis ne tikai portfeli, bet arī prāvu koferi.

Jau ziņots, ka tiesa šodien nolēma, ka Lembergam jāmaksā apjomīgas naudas summas vairākiem cietušajiem. Vienlaikus tiesa daļā apsūdzību Lembergu attaisnoja.

Lemberga dēlam Anrijam tiesa piesprieda divus gadus un vienu mēnesi cietumā, kā arī mantas konfiskāciju.

Savukārt kādreizējam Lemberga biznesa partnerim Ansim Sormulim tiesa piesprieda divu gadu cietumsodu un mantas konfiskāciju. Cietumsodā tiesa nolēma ieskaitīt viņa aptuveni mēnesi ilgo atrašanos apcietinājumā 2007.gadā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.