Menu
 

Aptauja: Katrs piektais iedzīvotājs pavada laiku ārtelpās tikai nedēļas nogalēs

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Katrs piektais iedzīvotājs, bet Rīgā - pat katrs ceturtais - ārtelpās uzturas tikai nedēļas nogalēs, liecina "Mēness aptiekas" un pētījumu aģentūras "Norstat" veiktā aptauja.

Tajā secināts, ka sezonas aukstajā laikā katru dienu pastaigas svaigā gaisā lielākoties bauda seniori, savukārt ar aktīvo atpūtu ārā biežāk nodarbojas bērni, bet jauni cilvēki vecumā līdz 30 gadiem svaigā gaisā visbiežāk dodas pāris reizes nedēļā.

Sezonas aukstajā laikā 38% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju katru dienu atrod laiku pastaigām svaigā gaisā, un visaktīvākie šajā ziņā ir seniori - tā atzīst 47% no viņiem. Pastaigas svaigā gaisā trīs līdz piecas reizes nedēļā bauda 25% iedzīvotāju, savukārt katrs piektais jeb 22% atzīst, ka svaigā gaisā atrodas tikai nedēļas nogalēs.

Rīgā dzīvojošie to atzinuši biežāk nekā citi - ceturtā daļa jeb 25% rīdzinieku svaigā gaisā uzturas tikai nedēļas nogalēs. Tikmēr 5% aptaujāto norādījuši, ka ziemas sezonā ārā neuzturas, un visbiežāk to atzīst pieaugušie vecumā līdz 29 vai virs 60 gadiem.

Aptaujas rezultāti liecina, ka ar regulāru aktīvo atpūtu svaigā gaisā, piemēram, slēpošanu, pārgājieniem, nodarbojas 6% aptaujāto pieaugušo un 8% bērnu.

Kopumā bērni biežāk nekā pieaugušie ziemas sezonas aukstajā laikā atrodas svaigā gaisā. 36% bērnu katru dienu, bet 32% - trīs līdz piecas reizes nedēļā dodas pastaigās svaigā gaisā, norāda pieaugušie, atbildot uz jautājumu par bērnu pastaigu svaigā gaisā paradumiem. 13% bērnu svaigā gaisā atrodas tikai nedēļas nogalēs. Savukārt 4% pieaugušo norādījuši, ka viņu bērni ziemas sezonas aukstajā laikā ārā neuzturas.

"Mēness aptieka" farmaceite Linda Fevraļeva skaidro, ka svaigs gaiss ir vajadzīgs pilnīgi visiem - gan bērniem, gan pieaugušajiem, gan senioriem. Turklāt īpaši aktuāli tas ir vīrusa sezonās, arī šobrīd - pandēmijas laikā. "Redzam, ka dažādās vecuma grupās ir savi paradumi un dienaskārtība, un, visticamāk, darba pienākumi un attālinātās mācības ietekmē ģimenes cilvēku iespējas brīvo laiku pavadīt ārā svaigā gaisā," piebilst farmaceite.

Lai pastaigas un aktīvā atpūta svaigā gaisā būtu patīkamas un veselīgas, vispirms, pēc farmaceites sacītā, jāatceras par laika apstākļiem piemērotu ērtu, brīvu apģērbu un arī apaviem. Vēsākos laika apstākļos var labi noderēt termoveļa ne tikai bērniem, bet arī pieaugušajiem. Ja pastaigām laiks atrodas tikai tumšajā diennakts daļā, jāatceras par drošību un atstarojošiem elementiem apģērbā.

Iedzīvotāju aptauja ir reprezentatīva, un to šī gada februāra beigās veica pētījumu aģentūra "Norstat", aptaujājot 1001 Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.