Menu
 

Apdrošinātājs: Būtiski pieaudzis cilvēku neuzmanības dēļ izraisīto negadījumu skaits

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

2021.gada pirmajos piecos mēnešos Latvijā par ugunsnelaimē cietušiem īpašumiem jau ir izmaksāti 329 547 eiro, kas ir par 23% vairāk nekā šajā pašā laika periodā pērn, liecina apdrošināšanas kompānijas “Gjensidige Latvija” atlīdzību dati.

Apdrošinātājam pieejamā statistika raisa nopietnas bažas par iedzīvotāju paradumiem un liecina par tendenci – pieaug ugunsgrēku skaits, kuri rodas cilvēku neuzmanības dēļ. Pēdējā pusgada laikā tie ir bijuši arī īpaši postoši – šogad katrs ugunsgrēks ir radījis zaudējumus vidēji 14 385 eiro apmērā.

Ugunsgrēku biežākais cēlonis mājokļos ir neuzmanīga rīcība ar atklātu uguni – smēķēšana gultā, sveču un pirotehnikas neuzmanīga dedzināšana, atklātas liesmas atstāšana bez uzraudzības u.t.t. Īpaši liels šo negadījumu skaits novērots ziemā, kad tika dedzināti adventes vainagi, eglītes un sveces.

Nereti iemesls ir arī mājsaimniecības ierīču, piemēram, apkures un citu elektroiekārtu ierīču un sistēmu bojājumi un pārkaršana. Tādēļ iedzīvotāji, pirmkārt, ir aicināti būt īpaši uzmanīgiem rīcībā ar atklātu uguni, kā arī ar sekot līdzi elektroierīču tehniskajam stāvoklim un laikus novērst bojājumus.

Bērnu palaidnība ar uguni ir vēl viens izplatīts ugunsnelaimju iemesls, norāda apdrošinātājs. Kā rāda prakse, bieži šādi ugunsgrēki rodas tāpēc, ka bērniem trūkst prasmju rūpīgi rīkoties ar uguni, savukārt pieaugušajiem nav pietiekamas kontroles pār viņu uzvedību un rīcību. Laikā, kad bērni vairāk atrodas mājās, viņiem ir vairāk laika jāpavada, rotaļājoties pašiem. Vecākiem savukārt ir jāpārliecinās, ka visi mājās esošie uguns un pirotehnikas priekšmeti atrodas bērnam nepieejamā vietā.

Ja rodas vismazākās ugunsgrēka pazīmes, par tām ir nekavējoties jāinformē VUGD, zvanot pa tālruni 112, atgādina “Gjensidige Latvija”. Gaidot palīdzību, pēc iespējas ir jāevakuē cilvēki no telpas un jācenšas dzēst ugunsgrēku pašu spēkiem. Pēc valsts likumdošanas, katram mājoklim ir jābūt aprīkotam ar dūmu detektoru un ugunsdzēsības aparātu. 

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.