Menu
 

Rīgas starptautiskajā autoostā uzstādīta inovatīva reisu vadības sistēma

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Lai modernizētu reisu pārvaldību, Rīgas starptautiskajā autoostā uzstādīta inovatīva reisu vadības sistēma, kas turpmāk ļaus lielāko daļu ar pasažieru pārvadājumiem saistītās informācijas apstrādāt digitālajā vidē. Jauno reisu vadības sistēmu izstrādājis pašmāju tehnoloģiju uzņēmums LMT, pēc kura informācijas, jau tuvākajā nākotnē sistēmu transporta plūsmas plānošanai un pārvaldībai varētu izmantot arī citu Latvijas pilsētu autoostas.

Rīgas starptautiskā autoosta (RSA) ir viens no centrālajiem pasažierpārvadājumu mezgliem Latvijā. Aizvadītā gada sākumā no tās diennaktī izbrauca 750 pasažieru autobusu, bet viena platforma apkalpoja pat 55 autobusus dienā. Līdz šim RSA reisu vadību nodrošināja dispečeru dienests, izmantojot 2003. gadā ieviesto sistēmu “Baltic Lines”, kurā liela daļa aktivitāšu jāveic manuāli, palielinot izpildes laiku un cilvēcisko kļūdu risku informācijas apmaiņas procesos.

Kā norāda RSA, jaunās reisu vadības sistēmas izstrāde tika uzsākta jau 2020. gadā, kad LMT, līdzdarbojoties RSA dispečeriem, veica detalizētu esošo sistēmu un procesu izpēti. Viens no galvenajiem kritērijiem, ko jaunās reisu vadības sistēmas izstrādātājs īpaši ņēmis vērā izstrādes procesā, – sistēma ne tikai spēj izmantot šī brīža jaunākās IT tehnoloģijas, bet tās funkcionalitāte ļaus tai efektīvi darboties arī ilgtermiņā. 

Jaunā sistēma spēj automatizēt un modernizēt vairākus autoostas darbības procesus, tādā veidā būtiski atvieglojot autoostas darbinieku ikdienu. Tagad visu aktuālo informāciju no Autotransporta direkcijas un pārvadātājiem sistēma apstrādā automātiski. Dispečeru dienestam nav jāveic manuāla papīru, e-pastu un telefona zvanu apstrāde. Visus autoostas teritorijā esošos autobusus ar mākslīgā intelekta un datorredzes palīdzību atpazīst un fiksē pati sistēma. Pasažieru apziņošana notiek audioformātā ar “Tildes” valodas sintēzes palīdzību, bet informācija uz ekrāniem tiek atspoguļota automātiski, reaģējot uz notikumiem reālajā laikā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.