Menu
 

Pārbaudot 139 trauksmes sirēnas, darbības traucējumi konstatēti septiņām

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto no arhīva Foto no arhīva

28.jūnijā Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) sadarbībā ar Iekšlietu ministrijas Informācijas centru visā Latvijā ieslēdza trauksmes sirēnas, lai pārbaudītu Valsts agrīnās brīdināšanas sistēmas darbību - trauksmes sirēnu tehnisko stāvokli, bojājumus vai traucējumus sirēnu darbībā un to skaņas signāla dzirdamību.

No pirmdien pārbaudītajām 139 trauksmes sirēnām septiņas nenostrādāja. Par visiem konstatētajiem traucējumiem VUGD informēs Iekšlietu ministrijas Informācijas centru, kas atbild par trauksmes sirēnu uzturēšanu, norāda VUGD pārstāvji.

"Trauksmes sirēnas ir paredzētas, lai iedzīvotājiem dotu signālu ieslēgt visiem pieejamus TV (LTV1, LTV7) vai radio (Latvijas Radio) kanālus. Ir būtiski regulāri pārbaudīt trauksmes sirēnas, lai, ja būtu nepieciešams tās izmantot reālā situācijā, tas nostrādātu bez aizķeršanās," norāda VUGD Civilās aizsardzības pārvaldes priekšnieks pulkvedis Ivars Nakurts.

Rīgā un Rīgas reģionā no 33 pārbaudītajām sirēnām divas sirēnas nenostrādāja; no 29 Kurzemē izvietotajām trauksmes sirēnām nenostrādāja piecas. Savukārt Zemgalē, Latgalē un Vidzemē no pārbaudītajām sirēnām nostrādāja visas.

28.jūnijā VUGD Zvanu centri saņēma 60 zvanus no iedzīvotājiem, kuri nebija ieguvuši informāciju par notiekošo trauksmes sirēnu darbības pārbaudi vai arī ziņoja par to, ka nedzird sirēnas. Līdztekus sirēnu pārbaudei tika pārbaudīta sadarbība ar plašsaziņas līdzekļiem (TV un radio), ar kuriem VUGD ir noslēgts līgums par informācijas pārraidīšanu.

Iepriekšējā trauksmes sirēnu pārbaudē pagājušā gada novembrī no pārbaudītajām 162 trauksmes sirēnām manuāli tika ieslēgtas četras trauksmes sirēna, bet divas - nenostrādāja, informē VUGD pārstāvji.

Trauksmes sirēnas ir paredzētas iedzīvotāju ātrai brīdināšanai gadījumos, kad ir kāda ārkārtēja situācija, notikusi dabas vai tehnogēna katastrofa vai arī pastāv to draudi. Latvijā izvietotās 164 trauksmes sirēnas nenodrošina to dzirdamību visā Latvijas teritorijā, bet iedzīvotājiem nav jāsatraucas par to, ka viņi nesaņems informāciju par apdraudējumu vai katastrofu. Paralēli trauksmes sirēnu iedarbināšanai, lai informētu par izveidojušos situāciju, ārkārtas situācijās operatīvie dienesti izmantos arī citus apziņošanas līdzekļus - paziņojumu nodošanu caur operatīvo transportlīdzekļu skaļruņiem, iedzīvotāju dzīvesvietu apsekošanu u.c. VUGD atgādina, ka, iedzīvotājiem izdzirdot trauksmes sirēnas, jāieslēdz radio vai televizors, kur tiks pārraidīta informācija par iespējamo apdraudējumu un rekomendācijas par aizsardzības pasākumiem un turpmāko rīcību.

Papildus VUGD pārstāvji atzīmē, ka šī gada 13.aprīlī Ministru kabinets atbalstīja Iekšlietu ministrijas sagatavoto risinājumu valsts agrīnās brīdināšanas sistēmas pilnveidošanai, kas paredz nākotnē Latvijā ieviest tā saucamo šūnu apraidi, iespējamu katastrofu vai militāru apdraudējumu gadījumos apziņojot iedzīvotājus ar mobilo tālruņu starpniecību.

Šūnu apraide ir progresīva tehnoloģija, kas apvieno divus nozīmīgus agrīnās brīdināšanas sistēmas elementus - brīdināšanu un informēšanu. Tas nozīmē, ka personas, kuras atradīsies apdraudētajā teritorijā, vienlaikus tiks informētas par apdraudējumu, kā arī saņems savos mobilajos telefonos informāciju par ieteicamo rīcību neatkarīgi no apdraudējuma skartās teritorijas lieluma un mobilo telefonu jeb abonentu daudzuma konkrētajā teritorijā, skaidro VUGD pārstāvji.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.