Menu
 

Sarunu festivāla "Lampa" aptauja: Iedzīvotāji norāda uz savstarpējās cieņas trūkumu sarunās

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto – pixabay.com Foto – pixabay.com

Vien retais uzskata, ka ar sarunu kultūru Latvijā viss ir kārtībā, liecina sarunu festivāla "Lampa" un pētījumu aģentūras "Norstat" veiktā aptauja: vairāk nekā 90% iedzīvotāju norāda uz savstarpējās cieņas trūkumu sarunājoties un nespēju ieklausīties atšķirīgos viedokļos.* Cilvēkiem kļūstot aizvien asākiem attieksmē citam pret citu, sarunu festivāls "Lampa" šogad par festivāla virstēmu izvirzījis cieņu un ikvienu aicina pievienoties Cieņas klubam, informē sarunu festivāla "Lampa" organizatoru pārstāve Irīna Kuzņecova.

Pēc aptaujas datiem, 50% sabiedrības norāda, ka sarunu kultūra Latvijā varētu būt cieņpilnāka, jo reizēm atšķirīgi uzskati un viedokļi netiek uzklausīti, 33% domā, ka vide Latvijā ir neiecietīga, jo cilvēki ar atšķirīgiem uzskatiem un viedokļiem tiek kritizēti un apvainoti, bet vēl 11% uzskata, ka cilvēki Latvijā vispār neprot sarunāties. Vienlaikus 52% aptaujāto ir pārliecināti, ka paši sarunājoties vienmēr mēģina ieklausīties un iedziļināties otra teiktajā, pat ja sarunu biedram ir atšķirīgs vai pretējs viedoklis.

“Izturēties cieņpilni pret cilvēku – tas nozīmē saskatīt indivīdu, nepazemot, neapsaukāt, ieklausīties, cienīt citu cilvēku jūtas, viedokļus, vēlmes un tiesības. Cilvēks nav ēvelēts dēlis – noslīpēts līdz perfektumam, vienāds ar pārējiem. Cilvēki mēdz būt ļoti dažādi savos uzskatos, vērtībās, interesēs, runāt dažādas valodās, ticēt dažādiem dieviem vai neticēt vispār. Problēmas rodas tad, kad cilvēki atsakās šo dažādību pieņemt, cenšoties visiem uzstiept savu vienīgo “pareizo” viedokli un pasludinot citādi domājošos par ienaidniekiem vai stulbeņiem. Taču demokrātiska sabiedrība nav iedomājama bez dialoga un sarunām, kur cieņa ir pamats saziņai, lai arī tās ievērošana var būt ļoti grūts uzdevums,” norāda sarunu festivāla "Lampa" direktore Ieva Morica.

Lai veicinātu cieņpilnas sarunas, "Lamps" virstēma šogad ir cieņa, un festivāla komanda arī aicina ikvienu trenēt cieņas muskuļus simboliskā Cieņas klubā, norāda I.Kuzņecova. Kas ir cieņa, kāpēc sarunāties ar pretēji domājošiem, kā sarunu nepārvērst strīdā un kādi ir priekšnoteikumi cieņpilnai sarunai - tie ir jautājumi, uz kuriem atbildes piedāvā un rosina par to diskutēt sarunu festivāla "Lampa" Cieņas kluba videosērija. Cieņas kluba video interesentiem būs pakāpeniski pieejami festivāla sociālajos tīklos, kā arī vienkopus redzami portālā "Delfi.lv".

“Ikviena potenciālā Cieņas kluba dalībnieka ierosmei, kā arī sarunām par cieņas dažādajiem aspektiem ar ģimeni, draugiem, kolēģiem vai svešiniekiem videosērijā cieņpilnas sarunas principus apspriež un tos izaicina mūziķi Ozols un Evija Vēbere. Protams, nekāda oficiāla pieteikšanās vai iestāšanās nav nepieciešama – par sarunu festivāla "Lampa" Cieņas kluba biedru jebkurā brīdī var kļūt ikviens no mums, apņemoties izvēlēties cieņu kā savu galveno komunikācijas instrumentu,” stāsta I.Morica.

To, ka atšķirīgais Latvijā cieņu nebauda, atzinuši aptaujas dalībnieki: 59% Latvijas iedzīvotāju pēdējā gada laikā ir novērojuši necienīgu attieksmi pret citiem atšķirīgu uzskatu vai uzvedības dēļ, galvenokārt – 62% – kā apvainojumus vai vārdiskus uzbrukumus par izteiktu viedokli internetā. Savukārt 36% saskārušies ar necienīgu attieksmi pret sevi, visbiežāk (38%) saņemot kritiku par pretēju uzskatu un viedokļa paušanu draugu lokā vai ģimenē. Lielākoties uz to norāda jaunieši 18–29 gadu vecumā (75% aptaujāto šajā vecuma grupā), vēsta I.Kuzņecova. 

“Arvien biežāk publiskajā telpā dzirdam vārdus “kovidiots”, “Kremļa aģents”, “muļķis”, “provokators”, “vatņiks”, “nozombētais” un citus apzīmējumus, ko cilvēki raida pret tiem, kuru rīcība vai viedoklis viņiem nepatīk. Ir grūti cienīt cilvēku, ja jums ir atšķirīgas vērtības, dzīvojat dažādos “burbuļos” un pat informatīvajās telpās. Taču bez cieņas saruna un līdz ar to mūsu attiecības ar citiem cilvēkiem kļūst par cīņu, sarunu biedrs – par pretinieku un pat ienaidnieku, bet vārdi – par ieročiem. Tāpēc šogad "Lampa" aicina ieklausīties un atrast citādajā ko vērtīgu savu apvāršņu paplašināšanai,” uzsver I.Morica.

Šogad sarunu festivālu "Lampa" atkal varēs piedzīvot klātienē Cēsīs, apgūstot jaunas norises vietas, stāsta I.Kuzņecova. Toties festivāla norisei būs iespējams sekot līdzi jebkur, bez maksas vērojot diskusijas tiešraidē vai pievienojoties domubiedriem "Lampas" kopā skatīšanās vietās: bibliotēkās un kultūras namos, koprades telpās un kafejnīcās visā Latvijā. Pilnu kopā skatīšanās vietu sarakstu, kas tiks papildināts līdz pat augusta sākumam, var meklēt festivāla tīmekļvietnē festivalslampa.lv.

*Aptauju pēc sarunu festivāla "Lampa" pasūtījuma 2021. gada jūnijā veikusi pētījumu aģentūra "Norstat", aptaujājot 1008 Latvijas iedzīvotājus 18–74 gadu vecumā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.