Logo
Drukāt šo lapu

Foto: Ikšķilē aizvadīts Politiski represēto personu salidojums

Foto: Ikšķilē aizvadīts Politiski represēto personu salidojums Ikšķiles novada pašvaldība

25. augustā Ikšķiles brīvdabas estrādē notika Latvijas Politiski represēto personu ikgadējais salidojums, kas pulcēja ļaudis no visas Latvijas. Pasākumā piedalījās arī Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis, labklājības ministrs Jānis Reirs un Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete.

Tradicionāli pasākuma svinīgā daļa iesākās ar karoga ienešanu un valsts himnu, informē Ikšķiles novada pašvaldībā. Tā ieskaņā klātesošos uzrunāja Latvijas Politiski represēto apvienības valdes priekšsēdētājs Ivars Kaļķis, kurš aicināja ar klusuma brīdi atcerēties un godināt tuviniekus un likteņa biedrus, kuriem mūža mājas ir svešumā un kuri devušies viņsaulē kopš iepriekšējās tikšanās reizes salidojumā. Savā uzrunā viņš uzsvēra: "Tuvojoties 15. Saeimas vēlēšanām, aktuāls ir jautājums, kādām partijām un personām mēs uzticēsim turpmāk lemt par mūsu valsts nākotni. Balsojot ņemsim vērā partiju ģeopolitisko orientāciju un neuzķersimies uz populisma āķiem, izvērtēsim deputātu kandidātus ne pēc viņu skaļajiem vārdiem, bet pēc darbiem.”

Salidojumā klātesošos uzrunāja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, kura akcentēja, ka represētās personas mazāk runā par sevi, vairāk par visiem mums kopā, par sabiedrību, valsti, par nākotni, vēsta pašvaldības pārstāvji.

Jau tradicionāli klātesošos sveica namatēvs – domes priekšsēdētājs Indulis Trapiņš, kurš pašvaldības salīdzināja ar mazām Latvijas valsts sirsniņām, kas nodrošina varu, mieru un attīstību. Viņš arī informēja, ka nākamajā gadā Politiski represēto salidojums, iespējams, notiks Ikšķiles pludmalē, jo tiks turpināts Ikšķiles centra sakārtošanās projekts, kura ietvaros pļaviņa pie tautas nama tiks labiekārtota.

Emocionāli spēcīgi klātesošos uzrunāja Latvijas Republikas aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis: “Katras valsts un katras tautas vēsturē ir datumi, kas jāzina, jāpiemin un kurus nedrīkst aizmirst! Tie datumi, kas atgādina un brīdina, kas liek aizdomāties un rīkoties, lai nekas tāds nekad vairs neatkārtotos. Okupācija bija traģēdija, kas sabradāja Latviju un šeit dzīvojošos neatkarīgi no vecuma, dzimuma, tautības un ticības. [..] Sagaidot Latvijas simtgadi, vēl vairāk izjūtam savu atbildību un pienākumu ne tikai svinēt vēsturisko valsts dzimšanas dienu, bet darīt visu, kas ir mūsu spēkos, lai varētu sagaidīt arī nākamās jubilejas kā brīvai un neatkarīgai valstij.” Uzrunas nobeigumā viņš uzsvēra, ka šis ir laiks, kad valsts drošība un aizsardzība ir kļuvusi par vienu no valsts augstākajām prioritātēm.

Savukārt Latvijas Republikas labklājības ministrs Jānis Reirs salidojumā savā runā ne tikai sveica visus klātesošos, bet arī atklāja, ka valdība pieņēmusi lēmumu uz valsts svētkiem politiski represētajām personām piešķirt naudas atbalstu 100 eiro apmērā.

Tāpat klātesošos uzrunāja Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete, fonda “Sibīrijas bērni” dibinātāja Dzintra Geka, kā arī citi viesi. Pēc svinīgajām uzrunām pasākumā dziedāja Arturs Mangulis, Oskars Zaļkalniņš un Emīls Klaužs, savukārt neoficiālajā daļā pļaviņā pie estrādes muzikālo priekšnesumu sniedza un aicināja izdejoties grupa “Sestā jūdze”, informē pašvaldībā.

Ar Ikšķiles novada pašvaldības atbalstu pasākumu organizēja Latvijas Politiski represēto apvienība.

Foto galerija

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024