Menu
 

Aptauja: Satraukums par Covid-19 mazinās, taču gandrīz 72% rudenī gaida jaunu pandēmijas vilni

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Lai arī vasarīgajos laikapstākļos kopējais Latvijas iedzīvotāju satraukums par pandēmiju ir samazinājies, 72% sliecas domāt, ka rudenī gaidāms jauns Covid-19 izplatības vilnis, secināts jaunākajos "BENU Aptiekas Stresa termometra" rezultātos, kas iegūti sadarbībā ar kompāniju "Gemius", aptaujājot vairāk nekā 2300 iedzīvotājus.

Pagājušā gada martā savu satraukumu par Covid-19 izplatību kā ļoti augstu vērtēja 18% respondentu, šī gada februārī šis rādītājs bija 20%, jūnija sākumā - 14%, bet šobrīd - 8%.

Vienlaikus 12% aptaujāto sliecas domāt, ka rudenī jauns Covid-19 uzliesmojums nav gaidāms, bet 16% konkrētu viedokli paust nevarēja.

Pētot atbildes uz šo jautājumu pēc respondentu dzimuma, par to, ka rudenī gaidāms jauns Covid-19 izplatības vilnis, sliecas piekrist 74% sieviešu un 71% vīriešu. Pēc ģimenē lietotās sarunvalodas minētajam apgalvojumam sliecas piekrist 73% latviešu un 72% krievvalodīgo, savukārt pēc iedzīvotāju vecuma būtiskas atšķirības respondentu atbildēs neparādās.

Tāpat jaunākie dati atklāj, ka augsts satraukuma līmenis saistībā ar Covid-19 izplatību saglabājas 8% aptaujāto, vidēji augsts - 19%, vidējs - 27%, bet zems vai ļoti zems satraukuma līmenis ir 46% respondentu.

Spēcīgāku uztraukumu saistībā ar Covid-19 izjūt sievietes un gados vecāki cilvēki. Sieviešu vidū ļoti augsts satraukuma līmenis saglabājas 10% aptaujāto, kamēr vīriešiem šis rādītājs ir 4%. Salīdzinājumā ar šī gada februāra datiem, satraukuma līmenis ir samazinājies abās grupās, jo gada sākumā veiktajā aptaujā savu satraukumu kā ļoti augstu vērtēja 14% aptaujāto vīriešu un 26% sieviešu.

Analizējot datus pēc vecuma kategorijām, augstākais satraukuma līmenis saglabājas gados vecāko iedzīvotāju vidū - vecumā no 55 līdz 74 gadiem 13% izjūt ļoti augstu satraukumu saistībā ar Covid-19, kamēr pārējās vecuma grupās šie rādītāji ir zemāki.

Pagājušā gada martā, kad Covid-19 Latvijā uzplaiksnīja pirmo reizi, iedzīvotāju satraukuma līmenis par slimības izplatību bija ievērojami augstāks nekā šobrīd. 2020.gada marta beigās veiktajā aptaujā ļoti augsts satraukuma līmenis bija 18%, vidēji augsts - 34%, vidējs - 27%, zems vai ļoti zems - 21%.

Savukārt visaugstākais satraukuma līmenis bija šī gada sākumā, kad savu satraukumu kā augstu vērtēja 20% aptaujāto iedzīvotāju, vidēji augsts satraukuma līmenis bija 27% respondentu, vidējs - 25%, savukārt zems satraukuma līmenis bija 29%.

Aptauja veikta sadarbībā ar interneta pētījumu kompāniju "Gemius", aptaujājot 2341 respondentu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.