Menu
 

VDD: Pēdējos mēnešos pieaudzis agresīvu vēstījumu skaits, kas var veicināt atsevišķu personu radikalizāciju

  • Autors:  LETA
Ilustrācija - VDD Ilustrācija - VDD

Pēdējos mēnešos pieaudzis agresīvu komentāru un protesta noskaņojumu veicinošu vēstījumu skaits sociālajos tīklos, un iespaidošanās no publiskajā telpā izplatītas dezinformācijas var veicināt atsevišķu personu radikalizāciju, atzina Valsts drošības dienestā (VDD).

Pēdējos mēnešos VDD internetā ir konstatējis agresīvu komentāru un protesta noskaņojumu veicinošu vēstījumu skaita pieaugumu, no kuriem lielākā daļa ir saistīti ar vēršanos pret vakcināciju un valstī noteiktajiem drošības pasākumiem Covid-19 izplatības mazināšanai.

Tāpat dienests konstatējis arī aicinājumus uz vardarbības izmantošanu, vēršoties pret lēmumu pieņēmējiem, policijas darbiniekiem, mediķiem, skolotājiem un citiem.

Izteiktu agresīvu komentāru daudzuma pieaugumu VDD novēroja dienās, kad Rīgā vai citviet norisinājās protesta pasākumi pret vakcināciju un valstī noteiktajiem drošības pasākumiem Covid-19 izplatības mazināšanai, kā arī nākamajā dienā pēc šiem pasākumiem.

Agresīvu komentāru publicēšana interneta vidē gan automātiski nenozīmē personas radikalizēšanos un lielākoties šādu komentāru autori nav gatavi savus draudus īstenot. "Vienlaikus, kā liecina VDD veiktā citu valstu pieredzes analīze, neapmierinātība ar esošo situāciju un iespaidošanās no publiskajā telpā mērķtiecīgi un sistemātiski izplatītas dezinformācijas ir faktori, kas var veicināt atsevišķu personu radikalizāciju," norādīja dienestā.

Ņemot vērā minēto, atsevišķu personu un organizāciju savās personīgajās interesēs izplatītie vēstījumi, kas ir pretrunā sabiedrības veselības interesēm un vērsti uz sabiedrības šķelšanu, ne vien apgrūtina valsts kopējos centienus samazināt Covid-19 izplatību, bet arī var veicināt atsevišķu personu iesaistīšanos vardarbīgās aktivitātēs, uzsvēra VDD.

Identificējot personas ar iespējamām radikalizācijas pazīmēm, VDD veic situācijas apzināšanu un apdraudējuma novērtēšanu, nepieciešamības gadījumā īstenojot atbilstošus pasākumus, lai novērstu šo personu iespējamu iesaistīšanos vardarbīgās aktivitātēs, teikts dienesta paziņojumā.

Līdz šim VDD nav sācis kriminālprocesus saistībā ar vakcinācijas un Covid-19 ierobežojumu pretinieku izplatītu agresīvu saturu.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.