Menu
 

42% Latvijas iedzīvotāju ietur distancētu attieksmi pret pandēmijas radīto situāciju valstī

  • Autors:  Apriņķis.lv
Grafika - "Kantar" Grafika - "Kantar"

Jaunākais  pētījumu un konsultāciju kompānijas “Kantar” Covid-19 barometra mērījums atklāj, ka Latvijā pandēmijas pārvarēšanai iedzīvotāji joprojām biežāk izvēlas distancētas attieksmes jeb “Que Seras” stratēģiju, kuru pārstāv 42% Latvijas iedzīvotāju.

Šie cilvēki neizjūt lielu satraukumu par situāciju, kopumā ir pārliecināti par savu drošību un veselību. Nav vienaldzīgi un neignorē notiekošo, taču viņiem ir svarīgi būt līdzsvarotiem un neuzņemt pārāk daudz informācijas, kas varētu radīt lieku satraukumu.

Nozīmīga daļa iedzīvotāju (20%) izvēlas “Strausa taktiku” – izvairīgu, vienaldzīgu attieksmi pret koronavīrusa esamību, bīstamību un tā ietekmi uz sabiedrību, kā arī ir pret Covid-19 vakcināciju.

Citas rīcības stratēģijas Latvijā šobrīd ir mazāk izplatītas. 11% ir “Noteikumu ievērotāji” – uzmanīgi un atbildīgi ievēro visus veselības aizsardzības un drošības pasākumus, 10% – “Rīcības pieprasītāji”, kuri ir satraukti un raugās uz situāciju pesimistiski. 10% iedzīvotāju izvēlas nogaidošu pozīciju jeb vēlas “pārziemot” krīzi, īpaši neinteresējoties par jaunāko informāciju, tomēr ievērojot ierobežojumus. Vismazākais iedzīvotāju skaits izvēlas taktiku “Paļaujas, ka būs risinājums” (7%), kuri ļoti satraucas par nākotni un paļāvīgi gaida risinājumu no valdības, liecina aptaujas dati.

Vērojot Latvijas iedzīvotāju krīzes laikā izvēlēto taktiku dinamiku pēdējo 13 mēnešu laikā, vērojams “Noteikumu ievērotāju” īpatsvara kritums (no 18% 2020. gada augustā līdz 11% 2021. gada septembrī), un vienlaikus par 10 procentpunktiem distancētās attieksmes ievērotāju pieaugums (42% 2021. gada septembrī, 32% 2020. gada augustā). Stratēģija “Rīcības pieprasīšana” ir bijusi raksturīgāka pagājušā gada ziemā (19% 2021. gada janvārī).

Salīdzinot sabiedrības noskaņojumu 2021. gada jūlijā un septembrī, ir vērojamas izmaiņas iedzīvotāju attieksmē pret dažādiem ar pandēmiju saistītiem apstākļiem. Pieaugusi sabiedrības neiecietība pret līdzcilvēkiem, kuri neievēro noteikumus. 38% iedzīvotāju (jūlijā – 33%) atzīmējuši, ka kļūst nikni, redzot, ka kāds neievēro valdības jaunākās norādes.

Tiek aktīvāk sekots līdzi aktuālajai informācijai: 36% (jūlijā – 28%) katru dienu pārbauda jaunāko statistiku par to, cik cilvēku ir inficējušies vai miruši no Covid-19, bet 56% (gada jūlijā – 49%) lasa, pamana un dzird daudz informācijas par jaunumiem saistībā ar Covid-19, liecina "Kantar" dati.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.