Menu
 

Platforma "Manabalss.lv" Briselē saņem Eiropas Pilsoņu balvu un virza Latvijas pieredzes pārnesi ES līmenī

  • Autors:  Apriņķis.lv
"Manabalss" komanda. Publicitātes foto "Manabalss" komanda. Publicitātes foto

Platforma "Manabalss.lv" saņēmusi 2020.gada Eiropas Parlamenta (EP) Eiropas Pilsoņu balva, kas nu ir nonākusi organizācijas "Manabalss” komandas rokās – to organizācijas vadītājs Imants Breidaks saņēma Eiropas Parlamentā Briselē, informē "Manabalss" komunikācijas vadītājs Didzis Meļķis.

Pandēmijas dēļ atliktā balvas ceremonija notika 9.novembrī. "Manabalss" komandas vērtējumā tas ir visas Latvijas sabiedrības sasniegums.

Balvas žūrija pieteikto projektu "Manabalss" vērtēja kā spēcīgu pilsonisko iniciatīvu, kas reprezentē Eiropas vērtības, ir ilgtspējīgs un sistemātiski darbojas jau desmit gadus, veicina sabiedrības līdzdalību lēmumu pieņemšanā, kā arī mazina sabiedrības plaisu starp lēmumu pieņēmējiem, nodrošinot demokrātiju, vēsta D.Meļķis.

Platforma "Manabalss.lv" arī raksturota kā lielisks piemērs digitālo tehnoloģiju izmantošanai pilsoniskajiem mērķiem. Turklāt tā ir pirmā līdzdalības platforma, kurā aktīvi iesaistās jaunatne.

Kopš 2011.gada no 79 pilsoņu iniciatīvām, kas ir izskatītas Saeimā un ministrijās, 46 iniciatīvas ir mainījušas esošo likumdošanu un praksi. 36 iniciatīvas jeb kolektīvie iesniegumi pašlaik ir izskatīšanas procesā Saeimā, norāda D.Meļķis.

Līdz ar jauno Pašvaldību likumu paredzams, ka no 2022.gada pieaugs "Manabalss.lv" loma arī pilsoniskajai līdzdalībai pašvaldībās. Jaunajā likumā būs juridiski atrunāts kolektīvo iesniegumu statuss arī pašvaldībās. Tā ir apsveicama rīcībpolitikas virzība Latvijai ļoti nepieciešamā virzienā uz līdzdalīgu sabiedrību.

Aizvien izvērstākai un dziļākai sabiedrības līdzdalībai likumdošanā un lēmumu pieņemšanas procesos organizācija "Manabalss" turpina attīstīt arī citus digitālās līdzdalības rīkus, piemēram, platformu "Open2Vote.eu" Saeimas darba un citu tiesisko aktu tapšanas monitoringam.

Ar mērķi pārnest Latvijā attīstīto sabiedrības līdzdalības pieredzi un tehnoloģiju Eiropas Savienības līmenī, piemēram, uz EP, šai platformai ir izvēlēts starptautiski atpazīstams nosaukums – "Open2Vote.eu". Tāpēc Eiropas Pilsoņu balvas saņemšanu "Manabalss" komanda novērtē arī kā iespēju pievērst EP uzmanību Latvijas pilsoniskās sabiedrības sasniegumiem ne vien kā lokāliem risinājumiem, bet kā starptautiski pārnesamai pieredzei, skaidro D.Meļķis.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.