Menu
 

Austrija, Polija un Baltijas valstis lūdz starptautisko organizāciju atbalstu humāno jautājumu risināšanā uz robežas ar Baltkrieviju

  • Autors:  LETA
Foto - Valsts kanceleja Foto - Valsts kanceleja

Austrijas, Polijas un Baltijas valstu iekšlietu ministri nosūtījuši oficiālu vēstuli starptautiskajām organizācijām, tostarp, ANO, aicinot sniegt atbalstu humāno jautājumu risināšanā uz robežas ar Baltkrieviju, informēja Iekšlietu ministrija.

Valstis vēstulē nosodījušas Baltkrievijas varas iestāžu veikto migrācijas instrumentalizāciju un cilvēku ekspluatāciju politisku motīvu dēļ. Laika apstākļu pasliktināšanās, sākoties ziemas sezonai, rada lielu risku cilvēku dzīvībai. Latvija, Lietuva un Polija, kur vien iespējams, ir sniegušas tūlītēju humāno un medicīnisko palīdzību personām, kurām šāda palīdzība bija nepieciešama.

Lai izvairītos no traģēdijām un humānās krīzes Baltkrievijas teritorijā, valstis vēstulē aicina sazināties ar Baltkrievijas varas iestādēm un citām pusēm, lai organizētu humāno un medicīnisko palīdzību cilvēkiem, kuru ierašanos savā teritorijā viņi paši organizējuši.

Tāpat ir būtiski, lai starptautiskās un nevalstiskās organizācijas palīdzētu migrantiem atgriezties savās izcelsmes valstīs, sniegtu nepieciešamo palīdzību un aktīvi līdzdarbotos nelegālās migrācijas plūsmas pāri Eiropas Savienības robežai novēršanā.

Vēstule nosūtīta ANO Augstajam komisāram bēgļu jautājumos, Apvienoto Nāciju Starptautiskajam Bērnu fondam, Starptautiskajai migrācijas organizācijai (IOM), Starptautiskajai Sarkanā Krusta komitejai un organizācijai "Ārsti bez robežām".

Vēstules kopiju saņēmusi arī Eiropas Savienības iekšlietu komisāre Ilva Juhansone.

"Latvija ir gatava aizstāvēt Eiropas Savienības ārējo robežu, ja masveida migrācijas plūsma tiktu vērsta Latvijas virzienā. Tas ir gan mūsu nacionālās drošības, gan mūsu kā Eiropas Savienības dalībvalsts pienākums. Tomēr jau šobrīd ir skaidrs, ka tas nebūs iespējams bez citu Eiropas Savienības valstu un starptautiskā atbalsta. Ir absolūti nepieņemami, ka Lukašenko režīms izmanto dzīvus cilvēkus šajā hibrīdoperācijā," atzīmēja iekšlietu ministre Marija Golubeva (AP).

Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko režīma izvērstā hibrīduzbrukuma ietvaros aizvadīto mēnešu gaitā notikuši centieni Latvijā, Lietuvā un Polijā no Baltkrievijas iesūtīt tūkstošiem nelegālo imigrantu, kuru lielākā daļa kā tūristi ieradušies Baltkrievijā no Irākas.

Savukārt kopš pagājušās pirmdienas notiek masveidīgi migrantu mēģinājumi no Baltkrievijas puses vardarbīgi ielauzties Polijas teritorijā.

Eiropas Savienība apsūdzējusi Minskas režīmu centienos tādējādi atriebties par atbalsta sniegšanu baltkrievu opozīcijai un par sankcijām, kas vērstas pret Baltkrieviju, reaģējot uz pagājušā gada protestu vardarbīgo apslāpēšanu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.