Logo
Drukāt šo lapu

Jūrmalā septembra beigās gaidāma tradicionālā Rudens stādu parāde

Jūrmalā septembra beigās gaidāma tradicionālā Rudens stādu parāde Foto: www.stadi.lv

22. septembrī no plkst. 9.00 līdz 16.00 Bulduru Dārzkopības vidusskolas dārzā aicina uz dārzkopības sezonas noslēguma pasākumu “Rudens stādu parāde”, kura laikā stādu audzētavas no visas Latvijas plašā klāstā piedāvās augļu kokus un ogulājus, dekoratīvos kokus un krūmus, kā arī daudzgadīgās puķes un citus stādus.

“Rudens stādu parādi” iecienījuši dārza mīļi un profesionāļi no Latvijas un tuvākajām kaimiņvalstīm. Īpaša uzmanība parādē tiek veltīta augļu kokiem, jo tieši šis ir īstais brīdis stādīt kailsakņus, informē organizatori.

Pasākums jau četrpadsmito reizi notiks stratēģiski nozīmīgajā Bulduru Dārzkopības vidusskolas dārzā, ko izveidojuši un kopuši skolas audzēkņi un pasniedzēji. Bulduru Dārzkopības vidusskola ir Latvijā vienīgā izglītības iestāde, kur var iegūt izglītību dārzu un ainavu veidošanā, kā arī floristikā.

Apmeklētājus gaida ne tikai plašs stādu un dārza preču, amatniecības un pārtikas produktu piedāvājums, bet arī brīnišķīga svētku atmosfēra, kuru piepildīs mūzikas skaņas, poniju izjādes bērniem un konkursi apmeklētājiem un dalībniekiem, kur balvas sagādās pasākuma atbalstītājs “Fiskars”. Būs iespēja arī saņemt konsultācijas stādu audzēšanā, izvēlē un dārza plānošanā un praktiskus padomus no Bulduru Dārzkopības vidusskolas pasniedzējiem un audzēkņiem. Tāpat, tuvojoties pasākumam, norisināsies konkurss portālā “Tavs dārzs”, ar iespēju laimēt vērtīgas balvas, norāda pasākuma rīkotāji.

Latvijas stādu audzētāji atzīst, ka šī sezona kopumā esot laba, pircēju aktivitāte saglabājusies stabila, protams, atkarībā no audzētavu sortimenta. Īpaši veiksmīgs šis gads bijis vīnogu stādījumiem, pateicoties siltuma daudzuma kopsummai, kas šogad bijusi īpaši augsta, tāpēc vīnogas ir bagātas ar cukuru un garšas niansēm.

Pateicoties būvniecības nozares aktivitātei, arī dekoratīvo stādu jomā saglabājies stabils pieprasījums. Augļu koku un ogulāju segments rudens sezonā vienmēr ir bijis pieprasīts, šogad stādīšanai īpaši tiek ieteikti saldie ķirši uz samazināta auguma potcelma. Ja ir eksotiskākas vēlmes, var meklēt Latvijas persiku šķirnes. Dekoratīvo stādu piedāvājumā būs gan pazīstami, gan retāki dzīvžogu stādi.

Šobrīd reģistrācija pasākumam turpinās mājaslapā www.staduparade.lv, kur katrs var atrast dalībniekus gan pēc nosaukuma, gan atslēgvārdiem, informē organizatori.

Stādu parādes ir vienīgie nozares pasākumi, kur apmeklētājiem ir garantija par to, ka piedāvājumā ir tikai Latvijā audzēti stādi. To kontrolē speciāli izveidota Ētikas komisija, kas pārliecinās par stādu atbilstību Stādu audzētāju biedrībā pieņemtajai definīcijai "Kas ir Latvijā audzēts stāds?”. Plašāku informāciju iespējams iegūt vietnē www.stadi.lv.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024