Menu
 

Aptauja: Baltijas iedzīvotājiem vecumdienās visgrūtāk būtu atteikties no ceļojumiem

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Aptuveni 40% Baltijas iedzīvotāju atzīst, ka pensijas vecumā, sastopoties ar finansiālām grūtībām, visgrūtāk būtu atteikties no ceļošanas, liecina bankas "Luminor" Baltijas valstīs veiktā aptauja.

Vienlaikus eksperti norāda, ka Latvijas iedzīvotāju aktivitāte brīvprātīgos pensiju uzkrājumos joprojām ir nepietiekama - no kopumā 342 000 pensiju trešā līmeņa dalībnieku vien aptuveni puse veic iemaksas regulāri.

Finansiālu grūtību gadījumā vecumdienās no ceļojumiem visgrūtāk būtu atteikties visu trīs Baltijas valstu galvaspilsētu iedzīvotājiem, tā aptaujā norādījuši vidēji 45% aptaujāto no Rīgas, Viļņas un Tallinas. Savukārt reģionu iedzīvotājiem grūtāk nekā galvaspilsētā dzīvojošajiem būtu atteikties no dāvanu sarūpēšanas svētkos saviem mīļajiem.

Arī sievietes nelabprāt mainītu apdāvināšanas paradumus, savukārt katrs piektais vīrietis atzīst, ka nevēlētos atteikties no saviem hobijiem, piemēram, dārza iekopšanas un makšķerēšanas. Retāk iedzīvotājiem grūtības sagādātu atteikšanās no viesošanās pie draugiem un radiem (11%) un TV vai laikrakstu abonēšanas, kas, salīdzinot ar ceļošanu un hobijiem, arī prasa mazāku ieguldījumu.

Aptauja liecina, ka aptuveni puse jeb 47% Latvijas iedzīvotāju pensijas uzkrājumam varētu atlikt līdz 30 eiro mēnesī, Lietuvā un Igaunijā šādu summu atvēlētu vidēji trešdaļa aptaujāto. Savukārt lielākas summas, piemēram, no 30 līdz 100 eiro, visvairāk būtu gatavi atvēlēt Lietuvas un Igaunijas iedzīvotāji, attiecīgi 44% un 39%, bet visretāk - Latvijas respondenti (35%).

Tāpat novērotas atšķirības starp dzimumiem - vīrieši Latvijā savam pensiju uzkrājumam ir gatavi atvēlēt vairāk nekā sievietes. Piemēram, līdz 100 eiro šim mērķim atvēlētu katrs piektais vīrietis, bet sieviešu vidū uz pusi mazāk - aptuveni katra desmitā, savukārt kaimiņvalstīs atšķirības nav tik izteiktas.

Šobrīd uzkrājumus vecumdienām trešajā pensiju līmenī veic aptuveni trešdaļa iedzīvotāju. Un saskaņā ar Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) jaunākajiem datiem senioriem izmaksātā vecuma pensija Latvijā veido tikai 54,3% no pirmspensijas ienākumiem. Tas nozīmē, ka, laikus neveidojot papildu uzkrājumus, ir paredzama diezgan būtiska ienākumu samazināšanās.

Aptauja veikta 2021.gada novembrī sadarbībā ar pētījumu aģentūru "Norstat Latvia", katrā no Baltijas valstīm aptaujājot vairāk nekā 1000 respondentu vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.