Menu
 

Aptauja: gandrīz puse jauniešu nezina, kur meklēt informāciju par savu pensijas uzkrājumu

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Trešdaļa aptaujāto Latvijas iedzīvotāju nezina, kur meklēt informāciju par savas pensijas uzkrājumu, secināts “Luminor” bankas veiktajā iedzīvotāju aptaujā. Vissliktāk informētākie ir gados jauni cilvēki – 43 % aptaujāto vecumā no 18 līdz 29 gadiem atbildējuši, ka nezina, kur šādu informāciju meklēt, savukārt vecumā virs 60 gadiem tikai katrs piektais sniedza negatīvu atbildi.

Tāpat lielākā daļa iedzīvotāju nav veikuši aprēķinus, cik lielu pensiju vajadzētu saņemt, lai pavadītu finansiāli stabilas vecumdienas – puse aptaujāto (52 %) to nav darījuši, jo uzskata, ka pensijas vecums vēl ir tālu, savukārt katrs desmitais (11 %) ir pārliecināts, ka būs finansiāli nodrošināts, tādēļ šādi aprēķini nav nepieciešami.

Trešdaļa iedzīvotāju (34 %) uzskata, ka pensijas apmēram vajadzētu būt vairāk nekā 81 % no šī brīža ienākumiem, lai pavadītu finansiāli stabilas vecumdienas. Vecumā virs 60 gadiem šādi viedokli pauduši pat 41 % aptaujāto.

“Satraucoši ir tas, ka vecuma grupā no 50 līdz 59 gadiem 59 % aptaujāto uzskata, ka pensijas vecums vēl ir tālu, tāpēc aprēķinus par sagaidāmās pensijas apmēru nav veikuši. Šis ir pēdējais brīdis, kad vajadzētu sākt interesēties par pensijas uzkrājumu un, ja tas ir nepietiekams, sākt veidot papildu drošības spilvenu, piemēram, veicot iemaksas pensiju 3. līmenī, lai vecumdienas varētu pavadīt ar mazākām raizēm par finansēm,” paudusi “Luminor” pensiju produktu vadītāja Anželika Dobrovoļska.

“Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (EOCD) dati liecina, ka Latvijā seniori šobrīd saņem 54,3 % no pirmspensijas ienākumiem. Tā kā darbspējīgo iedzīvotāju skaits, kas veic sociālās apdrošināšanas iemaksas un burtiski uztur pensionārus, samazinās arī valsts garantētās pensijas apmēram visticamāk būs tendence samazināties. Tiek prognozēts, ka iedzīvotājiem, kas pensijas vecumu sasniegs pēc 20-30 gadiem, tās apmērs būs tikai ap 40 % no ienākumiem, tāpēc nebūtu prātīgi paļauties tikai uz valsts atbalstu, bet arī pašam parūpēties par privātajiem uzkrājumiem.”

Informāciju par pensijas uzkrājuma apmēru 1. un 2. līmenī ir pieejama visiem iedzīvotājiem portālā www.latvija.lv. Interneta vietnē pieejama gan vēsturiskā informācija, gan ziņas par uzkrājumu uz šo brīdi, pensijas 2. līmeņa pārvaldnieku un rezultātiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.