Menu
 

LZA konkursā apbalvoti 11 par 2021.gadā nozīmīgākajiem atzītie zinātnes sasniegumi

  • Autors:  LETA
Foto - flickr.com Foto - flickr.com

Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) konkursā par nozīmīgākajiem zinātnes sasniegumiem 2021.gadā apbalvoti 11 uzvarētāji, informēja LZA sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Stengrevica.

Kopumā LZA konkursam tika iesniegti 42 darbi, kas aptver plašu pētījumu spektru no fundamentāliem pētījumiem fizikas nozarē viedo materiālu jomā, vīrusu virsmas olbaltumvielu struktūrpētījumiem, kas atrodas uz robežas starp teorētisko un pielietojamo zinātni, līdz pat praktiskiem pielietojamās zinātnes sasniegumiem, kas dod iespēju ražot bionoārdāmus materiālus no atkritumiem, kuri varētu aizstāt plastmasas daudzās to pielietojuma jomās, skaidroja LZA prezidents Ivars Kalviņš.

No 42 iesniegtajiem darbiem 11 tika pasludināti par uzvarētājiem, savukārt vēl 11 darbi ar LZA Prezidija lēmumu tika apbalvoti ar Latvijas Zinātņu akadēmijas Atzinības rakstiem.

Šogad starp konkursā iesniegtajiem darbiem ir liels pieteikto sasniegumu klāsts humanitāro un sociālo zinātņu jomā - no jezuītu bibliotēkas materiālu izpētes un Latvijas arheologu snieguma apkopojuma rokasgrāmatā, līdz filosofiskam pētījumam par mūsu izpratni par meliem un patiesību, kas it īpaši svarīgi mūsdienu komplicētajā informatīvajā telpā.

LZA konkursa uzvarētāju lokā ir Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta zinātnieki: Mārtiņš Rutkis, kurš ir arī LZA īstenais loceklis, Kaspars Pudžs, Aivars Vembris un Jānis Busenbergs. Viņi bija izgudrojuši inovatīvu, izcili ātrdarbīgu termo-elektrisku starojuma sensoru (TESS), kam paredzams plašs pielietojuma spektrs.

Tāpat konkursā par jauniem risinājumiem konkurētspējīgas lopbarības ražošanai Latvijā balvu ieguva arī

Agroresursu un ekonomikas institūta (AREI) pētnieki Sanita Zute, Vita Šterna, Imants Jansons, Inga Jansone, Māra Bleidere, Alberts Auziņš, Agnese Krieviņa, Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) pētniece Lilija Degola, ekonomists Andris Miglavs un SIA "Edo Consult" eksperte ekonomikā Ieva Leimane.

Savukārt par inovatīvu materiālu izstrādi izturīgu ceļa segumu ražošanai balvu ieguva Latvijas Organiskās sintēzes institūta pētnieki Igors Sokolovs un Edgars Sūna, kurš vienlaikus ir arī LZA īstenais loceklis.

Šogad LZA organizētais konkurss norit jau divdesmito gadu, savukārt pirmo reizi tas norisinājās 2002.gadā. Toreiz pēc akadēmiķa Jāņa Stradiņa un LZA korespondētājlocekļa Jāņa Kristapsona rosinājuma LZA pirmo reizi sāka apkopot un izvērtēt Latvijas zinātnē sasniegto gada griezumā, kā arī par konkursa rezultātiem informēt plašsaziņas līdzekļus un līdz ar to arī sabiedrību.

Sākot no 2011.gada konkursa laureātiem tiek izsniegti īpaši diplomi, un īpašā svinīgā pasākumā piedalās ne tikai konkursa rīkotāji un uzvarētāji, bet arī tā atbalstītāji, sponsori, mediju pārstāvji un plašs interesentu loks. Plašāka informācija par visu LZA rīkoto zinātnes sasniegumu konkursu rezultātiem atrodama LZA tīmekļvietnē.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.