Menu
 

Aptauja: Katrs trešais Latvijas iedzīvotājs apsver iespēju pārcelties uz dzīvi Pierīgā

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Katrs trešais Baltijas iedzīvotājs apsver iespēju pārcelties uz dzīvi ārpus lielajām pilsētām, tomēr vairāk nekā pusei ir svarīgi, lai mājoklī būtu visas nepieciešamās ērtības, noskaidrots “Luminor” bankas aptaujā. No tiem vidēji katrs trešais izvēlētos dzīvi lauku reģionos, aptuveni 20% vēlētos dzīvot kādā no mazpilsētām, bet 35% labprāt pārceltos uz mājokli galvaspilsētas tuvumā.

Vairāk nekā trešdaļa jeb 32% aptaujāto Latvijas lielāko pilsētu iedzīvotāju labprāt pārceltos uz dzīvi lauku reģionos, tajā pašā laikā aptuveni ceturtā daļa izvēlētos dzīvotu kādā no mazpilsētām, bet 13% – jūras tuvumā. Pārcelšanos uz dzīvi Pierīgā apsver 32% respondentu, turklāt galvaspilsētas tuvums ir svarīgāks rīdziniekiem, bet pārcelties uz laukiem visvairāk gribētu Valmieras, Daugavpils un Ventspils iedzīvotāji. Vienlaikus vairāk nekā puse aptaujāto norāda, ka, lai pieņemtu lēmumu par dzīvi mazpilsētā vai lauku reģionos, viņiem ir svarīgi, lai īpašumā būtu visas nepieciešamās  ērtības, ērta nokļūšana pilsētā un sakārtota ceļu infrastruktūra, kā arī stabils interneta pārklājums mājoklī.

Galvenais iemesls, kādēļ Baltijas iedzīvotāji vēlētos dzīvot ārpus lielajām pilsētām, ir dabas tuvums un zaļāka vide. Visvairāk to novērtētu Latvijas (80%) un Igaunijas (78%) iedzīvotāji, bet Lietuvā dzīve tuvu dabai būtu svarīga vien 69% aptaujāto. Kā otru svarīgāko iemeslu, lai pārceltos no pilsētas  aptaujātie Latvijā minējuši iespēju dzīvot lielākā mājoklī (47%), bet Lietuvā (57%) un Igaunijā (52%) – iespēju iekopt dārzu.

Par būtiskām priekšrocībām dzīvei ārpus pilsētas Baltijas iedzīvotāji uzskata arī iespēju brīvāk pārvietoties un ērti novietot automašīnu, kopumā lētāku sadzīvi un iespēju turēt mājdzīvniekus.

No tiem aptaujātajiem Baltijas iedzīvotājiem, kuri neapsver pārcelšanos ārpus galvaspilsētas vai lielajām pilsētām, lielākā daļa kā galveno iemeslu min apmierinātību ar esošo dzīvesvietu. Kā būtiski iemesli norādīti arī ierobežotās finansiālās iespējas, šaubas par darba iespējām reģionos vai to, ka darba specifika nepieļauj iespēju strādāt attālināti.

Aptaujātie Lietuvā vairāk nekā pārējās Baltijas valstīs izvēlētos galvaspilsētas tuvumu, Latvijas iedzīvotāji – dzīvi mazpilsētās vai laukos, bet Igaunijas iedzīvotāji – jūras tuvumu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.